Vaccinul este cel mai bun lucru pe care îl poate face oricine pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți

192

Oficialii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că „războiul cu pandemia s-a schimbat” odată cu apariția variantei Delta, care este extrem de contagioasă. New York Times relatează că noile cazuri din SUA au crescut cu 139% în ultimele două săptămâni, iar CDC estimează că peste 82% dintre acestea sunt infectări cu Delta. Oficialii din domeniul sănătății publice americane consideră că tulpina – care pare să provoace boli mai grave decât variantele anterioare -, este acum cea predominantă în Statele Unite, scrie news.harvard.edu.

În acest context, William Hanage, profesor asociat de epidemiologie la Harvard T.H. Școala Chan pentru Sănătate Publică, precizează faptul că „varianta Delta se mișcă rapid, deci este vital să fii vaccinat. Cu cât este mai mare proporția populației vaccinate, cu atât este mai bine”, a spus profesorul Hanage. Eficacitatea vaccinurilor împotriva infecțiilor severe sau letale va preveni suprasolicitarea sistemului de sănătate pe care varianta Alpha a provocat-o primăvara trecută.

„Pandemia este un eveniment pe termen lung și va mai fi printre noi ceva vreme. Dar suntem într-o poziție mult mai bună deoarece avem vaccinuri. Vaccinul este cel mai bun lucru pe care îl poate face oricine pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți”, a adăugat profesorul Hanage.

Purtați mască

CDC și-a reluat îndrumările pentru purtarea măștii în interior, în special în zonele cu vaccinare redusă și cu transmitere mai mare. Chiar și pentru persoanele care sunt deja vaccinate, purtarea măștii e un mod de protecție, a precizat CDC.

Transmiterea în aer liber rămâne relativ scăzută, dar purtarea măștilor în mulțimi mari – sau evitarea lor totală – poate oferi mai multă protecție, în special pentru cei nevaccinați.

Socializați responsabil

„Este posibil să nu avem nevoie să ne întoarcem la „bulele noastre sociale insulare”, dar luarea măsurilor de precauție adecvate este benefică. Persoanele vaccinate care interacționează cu alte persoane vaccinate sunt probabil relativ sigure că nu se infectează, dar activități precum participarea la evenimente mari, cum ar fi jocurile sportive sau concertele, ar putea pune în continuare oamenii în pericol.”, a precizat profesorul Hanage.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí – OR

Sursă informații și foto: news.harvard.edu