Urmează-ți visul!

Născut în România
Spania. Madrid. Coslada, San Fernando de Henares, Alcalá de Henares sau oricare altă localitate din Comunitatea Madrid. O zi obișnuită, pe stradă. Un grup de tineri care vin de la școală. Îi văd de la distanță, dar nu îi aud. Sunt îmbrăcați în același stil, se comportă în același mod. La prima vedere, spun că sunt spanioli. Când trec pe lângă mine, îmi dau seama că sunt spanioli și români. Români din cea de-a doua generație. Integrați, „spaniolizați”, fără complexe. E bine? E rău? Chiar nu știu! Depinde din ce punct de vedere privești lucrurile. Ce știu sigur este că acești tineri, mai bine zis adolescenți, nu doresc nicidecum să se întoarcă în România. Ba chiar strâmbă din nas atunci când părinții îi anunță că vor petrece vacanța în țara în care s-au născut.
Tinere speranțe
Cunosc însă și tineri români, care au plecat de acasă în căutarea unui trai mai bun, destul de dezorientați, dar plini de optimism, încrezători în forțele proprii, cu spirit întreprinzător, dornici de a face ceva în viață, de a se afirma. Mulți „se pierd” în această lume vastă a diasporei românești. Unii cad victimele depresiei din cauza luptei interioare produse de fenomenul cunoscut în spaniolă cu numele de duelo migratorio; alții se simt depășiți de situație, învinși, ratați; alții cad pradă unui anturaj viciat și devin împătimiți ai alcoolului, campioni la spart semințe și ascultători fideli de manele.
Se tot fac diverse studii legate de gradul de integrare, statistici în funcție de naționalitate, vârstă, religie etc. Poate că ar trebui să contabilizăm și uscăturile din pădurea noastră, ca să știm cu adevărat la ce nivel ne mai este valoarea cu care mereu ne-am mândrit. Sper însă ca procentul să fie în continuare unul inferior. Pentru că, atâta timp cât mai există tineri care se (re)descoperă pe ei înșiși, tineri români, cu capul pe umeri și cu talent, nu talente (la figurat!), putem spune că România nu este o cauză pierdută. Încrezători că acești tineri vor deveni într-o bună zi generația de aur a țării din care au şi am plecat, că vor reveni pentru a-și exploata harul, pentru a revărsa toată experiența acumulată în străinătate asupra societății noastre, sperăm în continuare la un viitor mai bun pentru patria mamă, în al cărui cuib – din care singuri ne-am luat zborul- visăm să ne întoarcem.
O stea cu un nume
O astfel de tânără speranță este Alina Burlacu. Originară din Botoșani și în vârstă de 28 de ani, Alina a venit în Spania cu un an și jumătate în urmă, la scurt timp după căsătorie. A locuit un an în Bilbao, iar de șase luni își încearcă norocul la Madrid. Cu toate că nu a venit să lucreze în serviciul domestic, a practicat meseria de menajeră timp de trei luni, dar nu i-a plăcut, motiv pentru care a hotărât să facă ceea ce știa mai bine: să studieze. Prin urmare, s-a înscris la diferite cursuri – de spaniolă, manichiură și pictură. Deși nu a definitivat cursul de pictură în ulei și acrilic, început în anul 2009, în Bilbao, la Centrul Public de Educație Continuă pentru Adulți, fiind nevoită să-l întrerupă pentru a merge în România să-și susțină examenul de licență, cele cinci luni în care a urmat orele de pictură au fost suficiente pentru ca profesorul sub îndrumarea căruia a studiat să-i dea impulsul necesar pentru a-și dori să se întoarcă în Spania cu gândul de a avea propria expoziție într-o galerie de artă.
Este vorba de o pasiune mai veche, născută pur și simplu dintr-un capriciu, la vederea unui tablou realizat de o rudă de-a sa. „Brusc m-am apucat de pictură și am făcut un tablou care le-a plăcut tuturor”, spune Alina, adăugând că talentul vine din familie (sora și câțiva dintre verișori, pictând și ei), „dar nu m-am gândit niciodată că eu pot să pictez”. Simplul hobby, început acum patru ani, reprezintă la ora actuală mult mai mult pentru Alina, devenind un mijloc de comunicare, un limbaj universal valabil în orice colț al lumii s-ar afla. „Eu sunt o persoană introvertită și comunic mult prin pictură, mă exprim în lumea non-verbală”, mărturisește artista, explicând: „Chiar dacă am făcut o facultate de comunicare, nu prea am talentul de a vorbi în public”. Precizez că Alina Burlacu este absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind licențiată în „Comunicare și Relații Publice”.
Ținând cont de faptul că în prezent nu are un loc de muncă, ea speră ca talentul și munca ei să fie apreciate și să îi poată asigura în viitor resursele necesare unui trai decent. Deși la început de drum, Alina a vândut câteva tablouri în România și chiar în Spania, unde, ne explică, la mare căutare sunt florile. De aceea principala sursă a inspirației sale o reprezintă natura. Fotografii, lucrări ale altor pictori și imaginația proprie sunt celelalte ingrediente ale creativității, ce dau naștere picturilor semnate Alina Burlacu, realizate într-un stil original, care combină modernul cu clasicul. După cum mărturisește, artista  nu are un pictor preferat și nu-i place stilul abstract. Conștientă că încă mai are mult de învățat în această artă, Alina spune că și-ar dori să facă un curs complet de pictură. Ba chiar a fost pe punctul de a se înscrie la un master în România, însă era cu frecvență la zi, ceea ce nu îi permitea să se întoarcă în Spania.
Un vis împlinit
Întrebată despre planurile sale de viitor, Alina mărturisește cu seninătate: „Dacă nu reușesc aici, mă întorc în România. Mai stăm vreo două-trei luni să vedem. Suntem tineri”, spune, referindu-se la ea și la soțul său, debordând o seninătate și un optimism molipsitoare.
Se pare însă că Alina este pe drumul cel bun, un drum în ascensiune, sper eu, pentru că, așa cum spuneam în introducerea acestui material, de astfel de tineri avem nevoie, cu astfel de oameni putem spune că ne mândrim și unor astfel de tineri le putem încredința viitorul țării noastre.
Se spune că a visa este gratis și s-a demonstrat că acela care, în adâncul sufletului, continuă să creadă că visul va deveni realitate, în mod sigur va trăi să își vadă dorința împlinită. Este și cazul Alinei care, deși cu câțiva ani în urmă se gândea la o expoziție proprie ca la un ţel aproape de neatins, astăzi se laudă cu două prezentări publice care îi poartă numele. În mod cert, un rol important l-a avut și dorința asiduă a Alinei – „La începutul anului mi-am stabilit niște obiective precise, unul dintre ele fiind acela de a avea una, chiar două expoziții” -, pentru că, așa cum spune Paulo Coelho, „Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”.
Agenda culturală
În perioada 27 aprilie – 4 mai a.c., la centrul sociocultural „La Factoría” din Coslada, Alina Burlacu prezintă prima sa expoziție de pictură, intitulată „Expresión de colores”. Începând cu 23 mai, în cadrul proiectului „Apoyo y Atención Social a la Mujer Inmigrante” al Fundației Iberoamérica Europa, la Centrul Hispano-Român din Coslada, se poate vizita, până la 6 iunie, cea de-a doua prezentare Alina Burlacu, cu numele de „La Naturaleza”. Vernisajul va avea loc miercuri, 23 mai, la ora 18:00.
Cei care nu pot merge personal la expozițiile Alinei, au posibilitatea de a vedea o parte dintre creațiile artistei pe blogul acesteia: http://aliarth.blogspot.com.es/. Tabloul meu preferat: „Ejercicio”. Al tău? Așteptăm părerile voastre pe adresa redacției, cu menţiunea pentru Ana-Maria.
Un material realizat de Ana-Maria Marinescu

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunar



Îți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.