„Uniunea Europeană este liderul luptei împotriva schimbărilor climatice”

La reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, liderii UE au convenit să scadă emisiile de carbon cu 55% până în 2030. România va fi ajutată să treacă la energie nepoluantă. 

„Uniunea Europeană este liderul luptei împotriva schimbărilor climatice”, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter.

Liderii UE au convenit ca reducerea emisiilor de carbon să se facă în același timp în toate țările Uniunii, mai degrabă decât la nivel național – aceasta fiind o altă temere a țărilor mai sărace. E posibil ca în viitor acest lucru să genereze conflicte despre cât de repede își îndeplinește fiecare stat datoria de a reduce cota sa de poluare.

Rezoluția finală a Consiliului European le-a dat asigurări statelor estice că vor avea susținere financiară și de reglementare. Documentul dă totodată și asigurări că aceste state pot folosi energie nucleară și gazele naturale pentru a înlocui consumul de energie poluantă.

Cea mai vehementă împotriva trecerii la o economie verde a fost Polonia, spun sursele jurnaliștilor de la Politico.

Acordul de la Bruxelles trebuie validat și de Parlamentul European, care a cerut o reducere de 60%.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă într-un mesaj publicat pe Twitter, că salută acordul cu privire la obiectivul climatic 2030 şi subliniază că, în acest domeniu, interesele ţării noastre sunt acoperite.

Președintele menționează că „România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie”.

AP Photo/Olivier Matthys