Ungaria va fi exclusă din „comunitatea statelor democratice”

108

orban-epa

Comunitatea Democraţiilor, un grup din care face parte 106 state, a demarat luna trecută demersurile de excludere a Ungariei din Consiliul de guvernare, transmite revista Foreign Policy.

Recent, Ungaria a fost criticată dur de oficiali ai SUA pentru derapaje de la democraţie. Subsecretarul de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, a acuzat deriva antidemocratică din Ungaria şi corupţia din România. Mai mult, zece dintre apropiaţii prim-ministrului Viktor Orban au fost trecuţi pe lista neagră a persoanelor indezirabile pe pământ american.

Potrivit revistei Foreign Policy, excluderea Ungariei din Comunitatea Democraţiilor, deşi este un gest simbolic, „va însemna o recunoaştere internaţională a faptului că Ungaria nu mai este o democraţie”.

Pe lângă faptul că drepturile cetăţenilor au fost semnificativ îngrădite în Ungaria, ţara s-a apropiat foarte mult de Rusia, stat asupra căruia Uniunea Europeană şi SUA au aplicat o serie de sancţiuni economice ca răspuns la criza din Ucraina.  Pe plan intern, premierul Viktor Orban a rescris constituţia, a intervenit în sistemul judiciar şi a erodat libertatea mass-media şi cea religioasă.

Comunitatea Democraţiilor, un grup de 106 state care au aderat în anul 2000 la Declaraţia de la Varşovia privind valorile democratice, s-a constituit din iniţiativa secretarului de stat Madeleine Albright, ca răspuns la anomaliile antidemocratice care aveau şi încă mai au loc în cadrul organismelor ONU.