Ungaria a anunţat noi restricţii la frontiere, pentru a preveni răspândirea coronavirsului

De miercuri, 15 iulie, românii care merg în Ungaria vor intra în carantină.

Şeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban a declarat că ţările cu un risc crescut de infectare au fost împărţite în zone „galbene” şi „roşii”. Pe lista ţărilor galbene se află, din rândul statelor UE, România, Bulgaria, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie. Ţări roşii sunt Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina, scrie hungarytoday.hu

Regulile de acces pentru cei care provin din aceste ţări sunt diferite pentru cetăţeni maghiari şi străini, însă toţi vor trebui să participe la un triaj medical.

Străinii care au simptome de Covid-19, nu vor putea intra în ţară. Dacă nu sunt suspecţi, vor trece frontiera, dar vor intra în carantină timp de 14 zile sau până când vor prezenta două teste negative de Covid-19, efectuate în 48 de ore.

Dacă persoana respectivă are un loc de reşedinţă sau de şedere în Ungaria, va intra în izolare acolo, iar dacă nu va fi plasată într-un centru de carantină desemnat de autorităţile maghiare.

Străinii care vor avea la ei, odată cu controlul la frontieră, dovada celor două rezultate negative de la distanţă de 48 de orei, obţinută în ultimele 5 zile, nu vor trebui să intre în carantină.

Străinii din ţările roşii nu pot intra deloc în Ungaria, indiferent că au sau nu simptome.

Ministerul român de Externe a făcut o serie de precizări privind restricţiile din Ungaria. Românii vor putea tranzita ţara vecină dacă nu prezintă simptome de COVID-19, durata tranzitului nu depășește 24 de ore și pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație.

Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depășească 24 de ore, respectiv persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.