Un regal al diversității culturale – Festivalul Etniilor aduce la viață tradițiile bănățene

14

Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș prin Programul Național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, organizează cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor în perioada 17-18 iunie 2023 la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Festivalul aduce în prim plan diversitatea culturală a județului Timiș și cele mai importante etnii care au contribuit la formarea și dezvoltarea regiunii Banat. Participanții la eveniment vor fi sârbi, bulgari, evrei, maghiari, rromi, ucraineni, slovaci, germani și macedoneni, care vor recrea atmosfera tradițională a Banatului.

Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș, propune două zile de folclor autentic românesc și al etniilor bănățene, cu prezentări ale costumelor tradiționale frumos conservate și restaurate. Festivalul este o ocazie de a sărbători multiculturalitatea și convivialitatea spațiului bănățean, tradițiile și obiceiurile specifice fiecărei etnii.

Evenimentul va debuta în seara zilei de sâmbătă, 17 iunie 2023, la ora 18:00, cu o paradă a etniilor care va cuprinde participanți din comunitățile germane, ucrainene, sârbe, aromâne și rrome. Aceasta va fi urmată de un spectacol de muzică și dansuri care își propune să reflecte identitatea multiculturală a Timișoarei, un oraș cunoscut pentru diversitatea sa culturală. Printre invitații speciali se numără și Ansamblul Folcloric din Nisporeni, Republica Moldova.

Momentul central al serii îl va reprezenta concertul susținut de Damian&Brothers, un grup cunoscut în peisajul muzical național și internațional. Damian Drăghici, liderul formației, este un compozitor și interpret renumit, cu colaborări alături de artiști precum Joc Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy și Zucchero. Muzica Damian&Brothers îmbină diferite stiluri muzicale și promovează un mesaj puternic împotriva discriminării etnice.

Festivalul Etniilor va continua și în cea de-a doua zi, duminică, 18 iunie 2023, la ora 18:00, cu parada etniilor bulgară, maghiară, evreiască și slovacă. Aceasta va fi urmată de un spectacol plin de culoare și pasiune, în care Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi, precum Zorica Savu, Ghiță Călțun Brancu și Ciprian Roman, vor încânta publicul cu muzică și dansuri tradiționale. Prezentatoarea evenimentului va fi Felicia Stoian.

Organizatorii menționează că Festivalul Etniilor beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului județean Timiș prin Programul Cultural al Candidaturii Programului Național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”. Accesul la eveniment este gratuit, oferind astfel posibilitatea tuturor celor interesați să descopere și să se bucure de diversitatea culturală a județului Timiș și a etniilor sale.

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș