Un potenţial vaccin cu 90% eficienţă înverzeşte bursele la niveluri nemaîntâlnite

Pfizer Inc a anunţat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficienţă de peste 90%, o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni şi a afectat economia lumii, relatează Reuters.

Pfizer şi partenerul german BioNTech SE sunt primii producători de medicamente care anunţă un succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate şi se aşteaptă să solicite autorizaţia SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului.

Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi iniţial limitat şi rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecţie.

Cu toate acestea, anunţul oferă speranţă că şi alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.

Pfizer va solicita o autorizaţie din partea autorităţilor americane pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanţi la studiu.

Bursele europene majore au deschis în teritoriu pozitiv şe­din­ţa de tranzacţionare de luni, prima după ce a fost anunţată vic­toria lui Joe Biden pentru preşedinţia SUA, aprecierile extin­zân­du-se în urma anunţului potrivit căruia vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech ar avea o eficienţă de peste 90%, potrivit da­te­lor agregate de ZF.

„Pieţele bursiere din SUA şi Europa au cres­cut în urma anun­ţurilor din partea Pfizer şi BioNTech. Compa­niile au spus că potenţialul vaccin dezvoltat are o eficienţă de peste 90% în prevenirea COVID-19 şi că vor solicita apro­barea de urgenţă din Statele Unite. Se aşteaptă ca până la 50 de milioane de doze să fie produse în acest an, în timp ce alte 1,3 mi­liarde de doze vor fi produse în 2021“, se arată într-un raport al analiştilor de la XTB.

Foto: El Confidencial