Un model de speranță și curaj: Concursul național de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilități

237

Într-o atmosferă de bucurie și solidaritate, ediția a opta a Cupei MOL pentru sănătatea copiilor a adus laolaltă copii, terapeuți și susținători din toate colțurile țării, pentru a celebra prima și singura competiție națională de călărie terapeutică dedicată copiilor cu dizabilități din România. Evenimentul, organizat la manejul Asociației Recuperare și Agrement prin Călărie din Leorinț, județul Alba, a marcat o zi de neuitat pentru toți cei prezenți, întărind încă o dată rolul esențial al terapiei cu ajutorul cailor în recuperarea și dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale.

Concursul, care a inclus patru probe specifice de călărie, s-a dovedit a fi nu doar o provocare fizică, ci și un prilej de creștere a stimei de sine și a motivației pentru cei mici. Împărțiți în trei categorii de vârstă (5-8 ani, 9-12 ani și 13-16 ani), participanții au demonstrat curaj și îndemânare în probe de voltijă, călărie individuală cu obstacole, probă individuală de îndemânare și călărie pe echipe. Sub privirile atente ale terapeuților și încurajările celor dragi, copiii au reușit să își depășească limitele și să își afirme abilitățile.

Participarea a fost impresionantă: 17 organizații din întreaga țară, printre care Asociația Kavalkada din Galați, Asociația Clubul Sportiv Ambasadorii Speranței din Timișoara și Asociația Hip-Tep din Aiud, au adus echipe formate din câte trei copii, însoțiți de terapeuți. Fiecare echipă a contribuit la atmosfera de unitate și sprijin reciproc care a caracterizat întregul eveniment.

„Din experiența celor opt ani pot afirma că în urma concursului crește stima de sine și motivația copiilor participanți. Copiii care se înscriu și se prezintă la acest concurs transmit curaj, bucurie și împlinire, și astfel pot deveni modele pentru semenii lor, pentru alți copii cu nevoi speciale, pentru participanții din anii următori,” a subliniat Balogh Csilla, inițiatoarea concursului.

Rezultatele concursului au reflectat efortul și pasiunea participanților. Echipa SKAI Oradea a câștigat competiția pe echipe, urmată de Asociația Autism Baia Mare și Asociația Kavalkada din Galați. Toți copiii au fost recompensați cu diplome, medalii și cadouri, dar adevărata victorie a fost sentimentul de împlinire și încredere câștigat de fiecare dintre ei.

Inițiat în 2015, Concursul Cupa MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile asigurate de Compania MOL România, s-a transformat într-un eveniment emblematic pentru comunitatea copiilor cu dizabilități din România. An de an, acest concurs nu doar că promovează terapia cu ajutorul cailor, ci și oferă un exemplu de solidaritate și sprijin pentru cei care au cel mai mult nevoie.

Cupa MOL pentru sănătatea copiilor este mai mult decât un concurs; este un prilej de speranță și afirmare pentru copiii cu dizabilități, o demonstrație că, prin voință și sprijin adecvat, orice obstacol poate fi depășit. Acest eveniment nu doar îmbunătățește viața participanților direcți, ci inspiră și educă întreaga comunitate despre puterea terapiei și importanța incluziunii. Într-o lume în care fiecare copil merită șansa de a străluci, concursul de călărie terapeutică de la Leorinț reprezintă un pas vital spre un viitor mai luminos și mai plin de posibilități.

A consemnat: Occidentul Românesc
Informații și foto: Fundația Pentru Comunitate