Uleiul de nucă, benefic pentru sănătate

354

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de nucă au fost remarcate încă din 1931 când cercetătorii au descoperit că nucile sunt o sursă importantă de vitamina C. Uleiul de nucă este bogat în acizii grași omega 3, vitaminele B1, B2, și B3, vitamina E și niacină. În prezent, se poate afirma că un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este că se va diminua riscul apariției afecțiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate în fitonutrienți și sunt o sursă excelentă de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier și calciu.

Cum se obține și se păstrează uleiul de nuci?

Un ulei de nucă de calitate va avea gust de nuci și culoarea topazului și poate fi păstrat maximum șase luni sau un an. După deschiderea recipientului, uleiul de nuci trebuie menținut într-un loc răcoros, la întuneric. Acest produs a ajuns în atenția specialiștilor după ce în urma mai multor studii și cercetări s-a ajuns la concluzia că este o sursă extrem de bogată de antioxidanți și acid elagic. Antioxidanții prezenți în uleiul de nucă au un rol important în eliminarea toxinelor și a diverselor substanțe nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Pe de altă parte, acidul elagic împiedică multiplicarea și dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nucă este o sursă bogată de cupru și mangan. Acesta conține și melatonină, un hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului.

Importanța pentru sănătate a uleiului de nucă

Uleiul de nucă oferă multiple beneficii sănătății. Iată doar câteva dintre acestea:

  • Circulația sângelui

Uleiul de nucă este bogat în grăsimi mononesaturate cum ar fi acizii grași omega-9, ce susține elasticitatea arterelor și implicit ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge din organism, reducând șansele de rigidizare a arterelor.

  • Reduce riscul apariției bolilor cardiace

Uleiul de nucă este benefic pentru sănătatea inimii în special datorită nivelului extrem de ridicat de acid alfa-linoleic care este un tip de acid gras omega-3. Acidul alfa-linoleic este transformat în acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic. În urma unui studiu s-a demonstrat că la persoanele care au consumat zilnic ulei de nucă, a avut loc o îmbunătățire semnificativă a sănătății vaselor de sânge, fapt ce stimulează o funcționare adecvată a inimii și reduce riscul de boli cardiace.

  • Ameliorarea inflamației

Uleiul de nucă este o sursă bună de grăsimi polinesaturate, cum ar fi omega-3 și omega-6, care sunt extrem de utile pentru reducerea inflamației care apare în cazul unor boli, cum ar fi artrita.

  • Reglarea nivelurilor hormonale

Nucile sunt o sursă extrem de bogată de fitonutrienți. Acestea conțin minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, fosfor și zinc. Toate aceste substanțe ajută la menținerea echilibrului hormonilor din organism.

  • Frumusețea pielii

Uleiul de nucă este o sursă bună de vitamină B (conține vitaminele B1, B2, B3) dar și vitamină E și niacina. Toate aceste vitamine contribuie la înfrumusețarea și menținerea sănătății pielii. Unii dintre fitonutrienți precum și acizii grași din compoziția uleiului de nucă fac pielea mai elastică și îi îmbunătățesc textura.

  • Eczeme

O linguriță de ulei de nucă pe zi ajută la vindecarea eczemelor și erupțiilor pielii.

  • Beneficii anti îmbătrânire (antiaging)

Uleiul de nucă este bogat în antioxidanți care ajută la reducerea efectelor radicalilor liberi și previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul îmbătrânirii.

Uleiul de nucă în compoziția preparatelor culinare

Uleiul de nucă are o valabilitate de aproximativ 6-12 luni. După deschidere, recipientul trebuie păstrat într-un loc răcoros, ferit de lumină sau refrigerat pentru a preveni râncezirea.

Poate fi folosit la diverse feluri de mâncare însă, uleiul de nucă nu este recomandat pentru gătit deoarece temperaturile înalte distrug aroma sa delicată. Poate fi folosit, în schimb în compoziția salatelor sau a preparatelor care conțin pește pentru a le oferi un gust deosebit. Iată câteva modalități de utilizare a uleiului de nucă în preparatele culinare:

  • se va amesteca puțină smântână cu puțin oțet sherry și se va turna peste o bucată de somon sau piept de pui fiert. Câteva nuci prăjite vor oferi un gust plăcut mâncării.
  • se va amesteca uleiul de nuci cu puțin oțet sherry, doi căței de usturoi, muștar și sare; Compoziția se va adauga peste salata de andive și ridichi, iar deasupra se va presăra puțină brânză cu mucegai.
  • uleiul de nuci este o alternativă delicioasă la uleiul de măsline clasic sau sosul vinaigrette pentru salate;
  • de asemenea, uleiul de nuci poate fi adăugat într-un bol de supă din măcriș proaspăt;
  • uleiul de nuci este delicios adăugat peste pește, alături de puțină brânză moale, cum ar fi gorgonzola, câteva păstăi de fasole verde proaspătă sau spanac, sote de ciuperci sau puțin pătrunjel și usturoi;
  • se va folosi uleiul de nuci și în compoziția deserturilor pentru a le oferi o aromă plăcută, de nucă;
  • pentru un mic-dejun festiv, se vor stropi cu ulei de nuci brioșele sau feliile de cozonac, clătitele cu miere sau sos de ciocolată, acoperite cu câteva felii de pere coapte, banane sau nuci prăjite. Toate acestea pot fi însoțite de o porție de iaurt grecesc, frișcă sau mascarpone.
  • se vor unge jumătățile de fructe, cum ar fi piersicile sau nectarinele cu ulei de nucă și miere, înainte de a le coace sau prăji și se vor servi alături de o cupă cu iaurt sau înghețată;
  • brânza de capră marinată în ulei de nucă ar putea fi un prânz delicios alături de o salată și pâine proaspătă. Ueiul rămas poate fi adăugat ca dressing pentru cartofi sau pește;
  • se vor tăia felii din brânza de capră de un centimentru, se vor pune într-un vas și peste acestea se va presăra cimbru proaspăt, usturoi zdrobit și piper negru proaspăt măcinat. Se va adăuga peste compoziție ulei de nucă, se va acoperi și se va lăsa la rece, la marinat timp de 24 de ore. La acest preparat se pot adăuga și câteva ciuperci tocate mărunt.
  • varza de bruxelles și păstârnacul combinate cu morcovi și cartofi au un gust deosebit dacă înainte de a fi servite vor fi stropite cu ulei de nuci;
  • se vor unge peștele, puiul sau rața cu ulei de nucă, înainte a fi rumenite la grătar sau în tigaie.

A consemnat Corina Simionescu Hudgens – Medic terapeut/Norwich-Anglia

Foto: Dan Gherman