O „afacere” de 5 milioane de euro pe zi în Spania: Traficul de persoane

Traficul de persoane, o „afacere” de 5 milioane de euro pe zi în Spania. România, printre ţările care „furnizează” cele mai multe victime.

Traficul de persoane nu este un fenomen întâlnit numai în mediile legate de prostituție, ci a devenit o afacere cu o amploare impresionantă la nivel global, care se întâmplă „în faţa propriilor ochi”, potrivit declarației lui José Ángel González, şeful Brigăzii Centrale a Traficului de persoane a Poliţiei din Spania, scrie elmundo.es. 

„Avem trafic în faţa noastră şi nu este doar sexual, ci şi de muncă, în câmpuri sau în ateliere, de criminalitate forţată sau trafic de organe, deşi acestea din urmă este rezidual în Spania”, a rezumat González într-o conferinţă de presă. Comisarul a indicat că în Spania activitatea de trafic de persoane generează „în jur de cinci milioane de euro pe zi”. „Este sclavia secolului XXI, pentru că toţi oamenii implicaţi suferă enorm.”

Conform datelor furnizate de Gónzalez, 12 milioane de persoane din 160 de ţări sunt victime ale traficului. „62% dintre ei sunt destinaţi exploatării sexuale, dintre care 80% sunt femei, iar 12% sunt minore”.

Bilanţul de prognoză şi combatere a traficului de persoane între 2014 – 2018, publicat de Ministerul de Interne spaniol, reflectă faptul că numărul de persoane cu risc în cazuri de exploatare sexuală a ajuns la 9.300, cu 11.700 în cazurile de exploatare a forţei de muncă.

Gonzalez a explicat în numeroase rânduri că „profilul unei victime a traficului este foarte generic, deoarece pe oricine întâlnim pe stradă poate fi o victimă”; există multe caracteristici comune în multe dintre cele afectate. Femeile tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, sunt cele mai expuse, în special în cazurile de exploatare sexuală, în care acestea reprezintă 98% din cazuri. De asemenea, este frecvent să întâlneşti victime cu un nivel cultural scăzut şi fără calificare, şomeri şi cu probleme delicate de familie.

Naţionalitatea este de asemenea un factor, conform raportului menţionat anterior. Cele mai multe dintre victime sunt nigeriene, românce, venezueliene şi columbiene. În cazul deținuților, ies în evidentă cei din Spania, România şi din nou, Nigeria.

În ceea ce priveşte exploatarea forţei de muncă, majoritatea victimelor provin din Vietnam, România şi Moldova, a explicat Gonzales.

Foto: elmundo.es