Toți suntem migranți – ediția a II-a
Sâmbătă, 17 decembrie 2011, Asociația Hispano Română din Provincia Cuenca a fost prezentă la ediția a II-a a întâlnirii “Toți suntem migranți”, organizată de către Aria de Intervenție Socială a Primăriei orașului Cuenca, în colaborare cu asociațiile de persoane emigrante din Cuenca, pentru a comemora “Ziua Migrantului”. Evenimentul s-a desfășurat
într-un cadru festiv, la Centrul Social Villa Roman din municipiu, între orele 11.00 și 15.30, beneficiind de o amplă atenție din partea mass-media.
În deschidere au luat cuvântul Ana de la Hoz – Consiliera pentru Servicii Sociale, Egalitate și Cooperare, și Carlos Navarro – Coordonator de Sănătate și Probleme Sociale, care au declarat oficial că Guvernul Regional suprimă subvenția pentru Serviciul de Atenție și Mediere al Emigrantului (SAMI). Costul anual al acestui serviciu în Cuenca este de 55.000 de euro, din care 38.000 de euro erau suportați de către Guvernul Regional. Fără acest ajutor, primăria va desființa acest serviciu și, implicit, cele doua posturi de muncă. Ana de la Hoz a declarat că, în ciuda faptului că s-au obținut rezultate foarte bune, din păcate acest serviciu va dispărea din toate provinciile Comunității Castilla La Mancha, nefiind considerat o prioritate. La rândul său, Carlos Navarro, întrebat de mass-media, a confirmat planul de austeritate prevazut pentru 2012. Totodată a menționat ca SAMI nu e un serviciu esențial, și că întreținerea serviciilor bazice și esențiale obligă la totală reorganizare a serviciilor. Totuși, el a declarat că va fi în continuare alături de populația emigrantă, insistând ca primăriile să încerce să mențină din resurse proprii acest serviciu.
Întâlnirea a continuat cu o sesiune de dezbateri dedicată problematicii comunităților de emigranți, în care reprezentanții asociațiilor participante au luat cuvântul, prezentând, pe scurt, atât problemele cât și reușitele fiecărei asociații, activitățile și modul de integrare în peisajul socio-cultural, atât la nivel orășenesc, cât și provincial, răspunzând și întrebărilor adresate de către audientță și reprezentanții primăriei. Din partea Asociației Hispano Romane din Provincia Cuenca au luat cuvântul Claudia Morar și Violeta Pesea care au subliniat rolul pozitiv pe care l-a avut asociația în rândul comunității românești din provincie și au răspuns la întrebări legate de obiectivele pe termen lung și scurt. Au fost scoase în evidență activități de consiliere și mediere realizate, organizarea de Consulate itinerante cu sprijinul Ambasadei României la Madrid, campanii umanitare, și, nu în ultimul rând, promovarea culturii și a artiștilor români, prin organizarea de expoziții de pictură și artizanat, dar și spectacole cu dansuri tradiționale și obiceiuri românești S-a specificat continuarea campaniei umanitare “Un strigat de disperare” inițiată în colaborare cu ziarul Occidentul Românesc, prin care se dorește strângerea fondurilor necesare cumpărării unui scaun special vital pentru viața de zi cu zi a lui Alin Rus, un tânăr de 15 ani, care suferă de tetraplegie spastică. S-a precizt că durata acestei campanii e nedeterminată, până la împlinirea obiectivului și că, până la ora actuală, s-au strâns aproximativ 2000 de euro din cei 5.425 de euro necesari. În încheierea sesiunii de dezbateri, reprezentanții asociațiilor au dat citire unui manifest elaborat în comun, în care și-au exprimat atât doleanțele cât și mulțumirile față de modul în care au fost și sunt tratați la nivel provincial.
Manifestările au continuat cu o mică demonstrație de cultură și tradiție, fiecare asociație prezentând un moment folcloric specific țării de proveniență. Asociația Hispano Română din Provincia Cuenca a prezentat o mini-expoziție de costume tradiționale și artizanat, dar și un video cu muzică și dansuri populare românești.
La sfârșit participanții au fost invitați la o degustare de bucate tradiționale proporționate de către fiecare asociație. Aromele cozonacilor și a sarmalelor românești s-au întrepătruns cu cele ale “mazamorra” și “papa huancaina” de Peru, o ”chaulafan” de Ecuador.
Ediția a II-a a întâlnirii “Toți suntem migranți” a marcat încă un pas înainte în dezvoltarea relațiilor de colaborare atât între asociațiile de emigranți, cât și între acestea și autoritățile locale și provinciale.
A consemnat Anca Mariana Lovaszi