Festivalul Internaţional de Poezie „Voix Vives Méditerranée” – România reprezentată de Gelu Vlașin
Gelu Vlaşin a reprezentat România la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Voix Vives Méditerranée” din Tooledo la care au participat 22 de poeţi din 10 ţări. Proiectul a reuşit să combine interesele culturale ale cetăţenilor din Toledo şi al turiştilor din întreaga lume şi a creat expectative în domeniile educaţionale, culturale şi turistice atât ale oraşului Toledo cât şi ale Spaniei, considerându-se deja în mediile literare şi culturale ca şi unul dintre festivalurile de poezie cele mai importante din Spania şi din Europa.
În luna septembrie Toledo a fost capitala mediteraneană a poeziei. Artişti din toate disciplinele şi-au dat întâlnire pe străzile oraşului, prin pieţe şi muzee. Nu numai poeţi, ci şi artişti plastici, actori, muzicieni – peste 200, printre care poeţi de renume din 10 ţări.
La această ediţie s-a editat şi o antologie a poeţilor participanţi care a devenit o carte de referinţă a poeziei în Spania.
Cu 18 ani de experienţă în Franţa, unde în momentul de față festivalul se desfăşoară în localitatea Sete, în 2013 a exportat formula sa sub egida Comisiei Europene în Italia (Genova), Maroc (Al-Jadida)şi Spania (Toledo). În 2014 s-a desfăşurat în Tunisia.
Implementat în Sete (Franţa), oraşul lui Paul Valery şi Georges Brassens, Festivalul de Poezie Voix Vives invită în fiecare an numeroşi poeţi veniţi din toate colțurile lumii. Festivalul se constituie ca o platformă deschisă tuturor poeţilor, o reprezentare simultană a tuturor ţărilor precum şi punţi între culturi şi popoare, o multitudine de întâlniri şi lecturi unde se schimbă cuvântul poetic plural. O invitaţie singulară şi unică a publicului spre a descoperi o creaţie poetică ieşită dintr-o cultură multiplă în acelaşi timp, comună, în care fiecare poate să recunoască cu timpul propriile rădăcini şi ale vecinilor. O invitaţie ca toţi să poată ajunge la poezie prin intermediul vocii autorilor, voci purtătoare de libertate, viziuni asupra lumii, întâlniri între culturi, bucuria de a împărţi. Un teritoriu excepţional pentru schimbul între popoare şi limbi prin intermediul poeziei.
Din Sete la Toledo Festivalul Voix Vives are ca obiectiv să extindă cuvântul de-a lungul ţărilor Mediteranei, deschizând astfel un imens şi unic spaţiu al vocii poeţilor şi al întâlnirilor dintre culturi. Organizatorii consideră că Toledo, dată fiind particularitatea sa de a fi axa a trei culturi pe care le reuneşte în sânul şi în toată istoria sa, este oraşul ideal pentru a se desfăşura această manifestare artistică.
Găzduirea poeziei în Toledo astăzi nu poate fi explicată doar prin coerenţa cu istoria oraşului puternic ancorată în mixul de culturi mediteraneene şi poezie. Cele mai multe voci de poeţi veniţi din toate părţile lumii tind puternic că multe alte punţi între culturi diferite intrinsec legate de identitatea oraşului.
Împreună cu Spania, alte două ţări (altele decât Franţa) vor găzdui acest festival, datorită ajutorului primit de către Comisia Europeană pentru Cultură şi sponsorii publici şi privaţi locali: Tunisia şi Italia. Antologia festivalului a fost realizată în colaborare cu Editura Unaria. Publicaţia realizată prin intermediul festivalului evidenţiază diversitatea limbilor şi a alfabetelor care reflectă identitatea unei mediterane de multiple faţete. 22 poeţi, 10 ţări, 8 limbi. Realizată de Editura Unaria, reuneşte textele poeţilor invitaţi, precum şi o notă biografică asupra fiecărui autor. Bilingv, publică poemele atât în limba originală cât şi traducerea în spaniolă. A fost disponibilă pe durata festivalului în Plaza del Arte Modesto y de la Poesia (Piaţa Primăriei), şi poate fi găsită pe internet sau în principalele librării din Spania începând cu luna septembrie.
În toate zilele festivalului între orele 10-11 poeţii au dat autografe pe exemplarele antologiei în PLAZA DEL ARTE MODESTO Y LA POESÍA
Coordonată de către poetul şi artistul visual Eddie (J. Bermudez) şi artista Rocio San Jose Ramirez, piaţa cărţii – aflată în inima festivalului în piaţa primăriei – a pus în vânzare poeme ale autorilor invitaţi. Editurile participante au colaborat pe scena festivalului cu propuneri şi autori proprii, care au îmbogăţit programul festivalului.
În plus, la târg au putut fi găsite şi obiecte de artă şi artizanat legate de poezie şi cuvânt, elaborate de artiştii colectivului “Artă nu Muscă”.
În piaţă a fost instalat și un stand al Bibliotecii Regionale Castilla la Mancha, unde au fost organizate lecturi şi întâlniri cu autorii. Asociaţia Poessible a creat în piaţă o catedrală a cărţilor după modelul arhitectonic al catedralei din Toledo.