Camelia Jula: Tinerii care visează frumos

167

Tinerii care visează frumos

Cum a avea propria afacere a devenit un fenomen global pentru tinerele generații

Dorința de a-și deschide o afacere proprie, de a inova piața, de a veni cu soluții inteligente și tot mai mult bazate pe tehnologia avansată, este o caracteristică a generațiilor tinere. Fie că se formează ca profesioniști în țările de baștină ori merg să studieze în afara lor, mulți tineri sub vârsta de 30 de ani își doresc să devină antreprenori și își asumă acest pas, studiind, învățând și căutând soluții de finanțare pentru ideile lor îndrăznețe.

În România purtăm de mult timp dezbaterea care vizează exact segmentul de potențiali tineri întreprinzători: discuțiile se concentrează asupra cadrului legislativ fiscal aflat în permanentă schimbare și asupra birocrației excesive, ce nu încurajează start-up-urile și inițiativa privată. Dar realitatea de pe piața românească arată că, în ciuda acestor obstacole, există, totuși, tineri care aleg să își înființeze companii în România și să promoveze, de aici, soluții inovatoare pentru diverse domenii. Cazurile nu sunt izolate, ca dovadă stând faptul că în spațiul românesc au apărut tot mai multe acceleratoare de afaceri și platforme de dezvoltare a start-up-urilor, susținute de întreprinzători cu potențial financiar. Acestea se adresează exact tinerilor cu idei și curaj de a porni la drum cu o afacere proprie.

Anul trecut, spre exemplu, acceleratorul Spherik a susținut și promovat mai multe afaceri aflate la început de drum, printr-un program pus la dispoziție tinerilor antreprenori. Domeniile de interes au fost automotive, legal, Fin-Tech, digital advertising, E-Health, Ed-Tech și Agri-Tech. Printre cele zece start-up-uri care s-au remarcat se numără, spre exemplu, CleverWash (România), o aplicație care ajută șoferii să găsească rapid cea mai apropiată spălătorie auto cu locuri libere. Sau AdTechMedia (din Republica Moldova), care înseamnă o platformă de publicitate capabilă să monetizeze conținutul media prin microplăți, axându-se pe experiența utilizatorului. De menționat este și Eyesight (tot din România), care propune o soluție pentru tratarea bolii ochiului leneș cu ajutorul realității virtuale – proiectul a intrat în stadiul de pilot la o clinică, urmând să fie testat pe pacienți. Acest proiect a câștigat și votului publicului la ”200 Seconds of Fame” din cadrul iCEE Fest – cel mai mare festival de tehnologie și soluții digitale din centrul și estul Europei.

Acceleratorul Spherik care a promovat aceste idei este un ONG fondat de Liberty Technology Park Cluj, Banca Transilvania, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Din anul 2013, acest accelerator promovează educația și spiritul antreprenorial și ajută tinerii să își crească afacerile. Programul a fost recompensat de două ori, până acum, cu premiul pentru ”Cel mai bun program de accelerare și incubare” a afacerilor aflate la început de drum, premiu acordat de Central European Startup Awards. Spherik nu este singurul program de acest tip: Cluj Startups este o organizație de voluntari care ajută la creșterea ecosistemului de afaceri start-up din Cluj (prin diverse evenimente și oportunități de finanțare); Techcelerator se adresează start-up-urilor românești cu sedii în București și Cluj, oferind finanțări pentru dezvoltare în schimbul unui pachet minoritar de acțiuni; Seed for Tech este un alt program finanțat de compania Fortech din Cluj, care a oferit un program de investiții și dezvoltare de produs antreprenorilor cu idei inedite.

Nu doar în România asistăm la acest fenomen specific dezvoltării noilor generații într-o epocă multimedia prin excelență, dominată de o evoluție spectaculoasă a tehnologiei. În China, spre exemplu, o platformă similară, numită Overseas Talent Entrepreneurship Conference (OTEC), oferă sprijin și posibilități de finanțare tinerilor antreprenori care doresc să își deschidă o afacere în această țară. OTEC este un program inițiat de districtul Beijing Chaoyang, împreună cu centrul de talente Beijing Chaoyang Overseas Talent Center și alături de ZhenFund, Pegasus Brigade și China Convoy Group. Până în prezent, OTEC a avut șase ediții ale competiției sale de idei de afaceri, atrăgând peste 18.000 de antreprenori din 20 de țări și regiuni, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Olanda, Israel, Australia, Coreea de Sud etc. Peste 400 de proiecte au fost finanțate prin program și peste 200 dintre acestea au demarat activitatea în Beijing sau alte regiuni din China.

Un exemplu de succes este cel al tinerei Anna Gui (Bowen Gui), care, după ce și-a finalizat studiile în afara Chinei și a lucrat pe Wall Street, în New York, ca specialist în finanțe, s-a întors în China și, în scurt timp, și-a înființat propria companie de tip business-to-business – o platformă pentru resurse reciclabile numită BGG Recycling. Start-up-ul ei a primit finanțare din partea OTEC anul trecut, iar Bowen Gui a fost inclusă în topul Forbes 2017 ”30 Under 30” (30 de tineri de succes cu vârsta sub 30 de ani) din China.

”Am lucrat în comerțul electronic și acolo am văzut că există o mare problemă cu folosirea prea multor ambalaje, care se aruncă. Așa m-am hotărât să îmi deschid propria afacere de reciclare. Lucrăm cu tehnologie de ultimă oră, ne folosim de beneficiile internetului pentru a conecta jucătorii din acest domeniu și a contribui la un mediu mai curat pentru toată lumea”, spune Anna (Bowen) Gui. Afacerea ei a fost una de succes: din primul an de existență a ajuns la o cifră de afaceri de peste 15 milioane de dolari. Într-un scurt documentar realizat de Bon Cloud, tânăra povestește, cu entuziasm, care au fost pașii urmați, inclusiv participarea ei cu ideea de afacere la competiția OTEC.

”Prin OTEC am avut ocazia să discut cu investitori care mi-au oferit sugestii valoroase, care vor să investească sau care mi-au dat contacte utile. Am întâlnit oameni talentați, mulți tineri ca mine, care au studiat în afara țării și au lucrat acolo, dar s-au întors în China, cu experiența acumulată peste hotare, ca să își deschidă propriile afaceri. Dacă vreți să veniți în China, care acum este cea mai mare piață din lume, OTEC e locul unde să vă aduceți afacerea”, spune surâzătoare tânăra antreprenoare.

Revenind pe meleaguri românești, îl găsim, la Iași, pe Ciprian Pădurariu, care, cu banii adunați după o vară de muncă în SUA (prin programul Work & Travel), și-a pornit o afacere cu imprimante 3D. Ciprian are 24 de ani, a absolvit Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iași și spune că, încă de mic copil, avea o pasiune pentru a desface tot ce îi pica în mână. Nu întotdeauna reușea să reasambleze obiectele cu pricina, astfel că părinții lui spuneau că ”strică tot pe ce pune mâna”. De aici se trage și numele afacerii lui: Bitmi Technologies. ”Bitmi” este de fapt un acronim, care vine de la ”Break It to Make It” (în traducere liberă, trebuie să strici ceva ca să îl repari).

Tânărul avea nevoie de 5.000 de euro ca să facă primul prototip de imprimantă 3D și să lanseze afacerea, așa că a plecat în SUA peste vară, ca student, a lucrat și a pus bani deoparte. A revenit acasă și s-a pus pe treabă. După ce a reușit să își lanseze produsul, a început să caute și investitori care să îl ajute să dezvolte producția de imprimante 3D în România, fiindcă își dorește ca această afacere să rămână ”acasă”. ”Nu am o listă cu avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în România”, declara el pentru Go4It.ro, dar ”aici am crescut, deocamdată nu am simțit nevoia de a face o schimbare din acest punct de vedere”. Pe pagina lui de Facebook, oricine poate citi o idee care pare că îl inspiră: ”Vrei să devii miliardar? Atunci ajută un miliard de oameni” (Peter Diamandis).

Anna Gui, Ciprian Pădurariu și mulți alții ca ei sunt tineri care visează frumos, inclusiv pentru ceilalți. Sunt oameni care au curaj să își urmeze pasiunile, să ia inițiativă și să creadă că produsul ori serviciul gândite de ei vor schimba lucrurile și pentru cei din jurul lor. O generație de antreprenori orientați nu doar către câștigul propriu, ci și către îmbunătățirea vieții societății, este cea mai bună veste a noului mileniu. Iar faptul că există sprijin pentru ei, în așa fel încât ideile lor să nu rămână doar la stadiul de discuție ori să se piardă în neant, este cu atât mai îmbucurător pentru viitorul acestei generații de tineri care visează frumos și fără granițe.

Autor: Camelia Jula

Foto și video China: Bon Cloud

Foto România: Facebook Ciprian Pădurariu