Suedia a câştigat finala EUROVISION 2015

 eurovision2015

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Viena, în Austria, sâmbătă, 23 mai, la Wiener Stadthalle, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 cu piesa „Rise Like a Phoenix”.

Suedia a câştigat finala EUROVISION 2015, cu piesa „Heroes”, interpretată de Måns Zelmerlöw. El a precizat că este extrem de fericit că a câştigat trofeul Eurovision 2015 şi le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat. „Suntem cu toţii eroi, indiferent cine suntem, pe cine iubim şi în cine credem. Suntem cu toţii eroi”, a spus Måns Zelmerlöw la finalul competiţiei.

Câștigătorul Eurovision a fost ales în urma votului juriilor de specialitate din țările participante, cumulat cu votul publicului. Votul juriului și votul publicului au avut ponderi egale.

România a fost reprezentată de trupa Voltaj, cu melodia „De la capăt/ All Over Again”, ocupănd în finala competiției poziţia 15-a. Reprezentanţii României au obţinut un total de 35 de puncte, cele mai multe, 12, au fost acordate de Republica Moldova. La rândul său, România a acordat 12 puncte Italiei, 10 puncte Rusiei şi 8 puncte Suediei.

În finala Eurovision 2015 au concurat 27 de ţări: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania, Italia.

Eurovision a stabilit un record mondial Guinness, fiind desemnată cea mai longevivă competiţie muzicală anuală de televiziune din lume, potrivit unui anunţ făcut în direct în timpul finalei de sâmbătă seară a concursului muzical ajuns la cea de-a 60-a ediţie.

Această competiţie muzicală europeană se desfăşoară începând din anul 1956, sub denumirea „Eurovision Grand Prix”. Din anul 1968, competiţia a început să se desfăşoare sub titulatura „Eurovision Song Contest”.