Start pentru Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești de la Roma, Italia

Ajuns la a opta ediție, Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești revine în 2018 cu un bogat program de evenimente care se va desfășura în locații de prestigiu din Roma, Italia.

Intrarea este gratuită!

Realizat în cadrul activităților care marchează Centenarul Marii Uniri, dedicat atât publicului român cât și celui italian, festivalul va avea loc la Roma, în perioada 29 septembrie – 21 octombrie 2018. Ca în fiecare an, vor urca pe scenă invitați importanţi: pianista Mara Dobrescu, violoncelistul Leonardo Cianferra, artistul Geo Florenti, pianiștii Filippo Tenisci și Emmanuele Stracchi, violonista Angela Turchetta, directorul de imagine Blasco Giurato, pilotul Fabio Barone, dansatoarea Juhasz Csilla, clavecinistele Pușcașu Luiza-Aysel și Raluca Enea etc.

Festivalul va debuta în seara de 29 septembrie la Accademia di Romania, sub semnul sincretismului artistic. Directorul artistic al festivalului, renumita pianistă Mara Dobrescu (România/Franța), va susține concertul de pian “Soleils de Nuit” și va fi însoțită în această călătorie muzicală de artistul Geo Florenti care a realizat pentru această ocazie o scenografie inedită: o instalație de artă realizată cu o tehnologie inovatoare, cu consum zero de energie. Deschiderea evenimentului inaugural va fi marcat de un moment special de proiecții video pe clădirea Accademia di Romania in Roma. În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, tânărul violoncelist italian Leonardo Cianferra – invitat din partea Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma – va susține două intervenții muzicale. De asemenea, pilotul Ferrari Fabio Barone, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan în 2015, va fi prezent la eveniment.

Această ediţie va aduce în atenția publicului și filmul românesc. În colaborare cu Centrul Saint Louise – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun, pe data de 11 octombrie a.c., se va prezenta în premieră în Italia, filmul de lung metraj “Octav” în regia lui Serge Ioan Celibidachi. Blasco Giurato, directorul de imagine al filmului va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q/A.

Data de 17 octombrie a.c. va fi dedicată muzicii vechi. Realizat în colaborare cu Accademia d’Ungheria in Roma și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, spectacolul „Baroqu’eMotion” în regia lui Laurențiu Calomfirescu, susţinut de Juhasz Csilla (dans), Pușcașu Luiza –Aysel și Raluca Enea (clavecin), oferă o imagine muzicală diferită a clavecinului și a posibilităților sale. Conceptul artistic al evenimentului și secvența pieselor selectate ilustrează modul în care acest instrument a evoluat în timp. Călătoria muzicală va fi colorată prin momente de dans cu scenografii specifice.

Pentru a omagia aniversarea a 100 de ani de unitate a României, ziua de 18 octombrie va fi dedicată memoriei istorice. Publicul va avea ocazia să admire expoziția de fotografie “România-Evoluție”, cu imagini din arhiva Agerpres urmată de proiecția documentarului “Marea Unire – România, 100 de ani”, o producție Agerpres creată de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu.

Spectacolul de gală este programat pentru data de 21 octombrie, la teatrul Golden, unde vor fi premiați tineri români din numeroase țări europene. Juriul va fi format din personalități culturale și jurnaliști din Spania, Franța, România, Italia și Belgia.

Organizatorii Festivalului Internațional PROPATRIA își propun, ca şi la edițiile precedente, să creeze un context de promovare a artiștilor români consacrați, precum și un cadru de manifestare pentru tinerii de excepție aflați la început de drum. Principalul scop al festivalului este de a continua căutarea și descoperirea tinerilor talentați din diaspora, încurajarea și recompensarea celor care au obținut rezultate excelente în diverse domenii ale muzicii, artei sau științei.

Festivalul este organizat și promovat de către Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania în Roma, Institutul Cultural Roman, Asociația Ro&Ro și cu sprijinul Ambasadei României în Italia.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

SÂMBĂTĂ, 29 SEPTEMBRIE 2018:
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – Viale delle Belle Arti 110 – Roma
19:00: Deschiderea evenimentului
19:30: Instalaţii și proiecţii video pe clădirea Accademia di Romania in Roma
Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan (2015).
19:45: Moment muzical inaugural susținut de violoncelistul Leonardo Cianferra (Italia)
20:00: „SOLEILS DE NUIT” – Recital de pian Mara Dobrescu (România/Franţa)
Cu participarea artistului Geo Florenti care a creat pentru acest concert prima scenografie ecologică, o instalație luminoasă cu zero consum de energie.
21:00: Recepție cu degustări de vinuri în grădina Academiei. În colaborare cu: Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma.

SÂMBĂTĂ, 6 OCTOMBRIE 2018, ora 19:00:
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – Viale delle Belle Arti 110 – Roma
OCTOMBRIE MAGIC” – Concert susţinut de Filippo Tenisci (pian) și Angela Turchetta (vioară), acompaniată la pian de Emmanuele Stracchi.

JOI, 11 OCTOMBRIE 2018, ora 20:00:
Centre Saint Louis di Roma – Largo Toniolo 20/22 – Roma
Proiecţia filmului de lungmetraj „OCTAV” – regia Serje Celibidachi, director de imagine Blasco Giurato (premiul Oscar pentru filmul „Cinema Paradiso”). Blasco Giurato în dialog cu publicul în încheierea evenimentului. În colaborare cu: Centre Saint Louis – Institutul Francez pe lângă Sfântul Scaun.

MIERCURI, 17 OCTOMBRIE 2018, ora 20:00: 
Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma – Via dei Greci 18 – Roma
Spectacolul de muzică veche și dans „Baroqu’eMotion” în regia lui Laurențiu Calomfirescu, susţinut de Juhasz Csilla (dans), Pușcașu Luiza –Aysel și Raluca Enea (clavecin). În colaborare cu: Accademia d’Ungheria in Roma și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma.

JOI, 18 OCTOMBRIE 2018, ora 19:00:
Accademia di Romania in Roma, Piazza Josè de San Martin 1 – Roma
Proiecția documentarului „Marea Unire România, la 100 de ani” – realizat pentru Agerpres, de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Inaugurarea expoziției „România:Evoluție” imagini din arhiva Agerpres. Cu participarea: Prof. Dr. Emil Petru Rațiu

DUMINICĂ, 21 OCTOMBRIE 2018, ora 11:00:
Teatrul Golden din Roma, via Taranto 30 – Roma
GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ PROPATRIA 2018 
Vor fi premiați tineri români din: Italia, Belgia, Spania, Olanda, Republica Moldova, Franța, România, Anglia. Juriul va fi format din personalități culturale și jurnaliști din Spania, Franța, România, Italia, Belgia. Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deținătorul Recordului Mondial de viteză pe Transfăgărășan (2015).

PROIECT REALIZAT CU PATRONAJUL: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputatilor Italia, Reprezentanta Comisiei Europene în Italia, Consiliul Regional Lazio, Comune di Roma – Assessorato Cultura, Creatività e Promozione Artistica, Ambasada României în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Italia.

PARTENERI: Ambasada  României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român, “Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria in Roma, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, Asociația RO&RO.

PARTENERI MEDIA:
România: Agenţia Naţională de Presă  AGERPRES, TVR Internaţional, Radio România;
Italia: Agenzia Stampa Askanews, GP Magazine, Rome Guide, Vivi Roma TV, Yes Art Italy, Romeig, Roma Multietnica, Più Culture, Officina delle Culture, Art Wave, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma, Scoprendo Roma, B in Rome.
Spania: Agenţia de Presă  “Occidentul Românesc”
Belgia: Arthis Radio-Tv
SUA: Arca TV

COLABORATORI: Associatia Assomoldave, Asociația „Officine delle Culture” , Proiectul „Ragazzi in Gamba”, Centrul Cultural Româno-Italian din Milano, Editura Rediviva-Milano, Institutul Limbii Romane, Golden Accademy.

Coordonator de proiect: Mioara Moraru Tel. 328/9599204, E-mail: info@propatriavox.it

www.propatriavox.it

https://www.facebook.com/propatriafestival/

https://www.facebook.com/propatriavox?fref=ts

https://twitter.com/propatriavox

Birou de presă:
Carla Romana Antolini

Diana Elena Oprea

crantolini@gmail.com

ufficiostampa@propatriavox.it