Spania utilizează cel mai performant program din Europa în domeniul zootehniei

64556910_w640_h640_6713

După ’90, structurile cooperative s-au diminuat considerabil, ceea ce a determinat scăderea competitivităţii la export, dar şi o avalanşă a produselor din import.

Neculai Apostol, fondator şi director de dezvoltare şi strategie în cadrul grupului din industria cărnii Kosarom Paşcani din judeţul Iaşi, consideră că este ne­voie de un sis­tem integrat la ni­velul politicii agri­cole din do­me­niul zootehniei şi spune că Spania şi Polonia sunt două ţări de urmat în ceeaa ce priveşte creşterea porcilor.

„Cele mai bune programe pentru domeniul creşterii porcilor le au spaniolii pentru că au ferme mijlocii asociate în structuri de tip cooperative, ferme mari şi foarte mari şi au unităţi de abatorizare, de tranşare şi au posibilitatea să vândă la export, nu ca noi. Spania reprezintă un exemplu pentru că dacă ai ferme mici, de subzistenţă, este greu de supravieţuit şi de ieşit la export astfel încât să faci faţă ţărilor cu agricultură performantă“, a declarat antreprenorul, care explică faptul ca prin sistemul integrat de producţie costurile se reduc foarte mult. Sursa: ZF