Spania: Un mozaic de peisaje naturale fascinante

289

Spania se mândrește cu o diversitate impresionantă de peisaje care oferă contraste uimitoare fără a fi nevoie să părăsești granițele țării. De la vegetația densă a nordului, cunoscută pentru lanțurile muntoase și stâncile abrupte care conturează coasta, până la dunele masive din sud, deșerturile aride sau vastele câmpuri de măslini, Spania își dezvăluie frumusețea naturală în fiecare colț. Originea vulcanică a insulelor Canare, natura mediteraneeană sau comorile ascunse din interiorul peninsulei sunt locuri de vis, minunății naturale ce merită descoperite.

Parcul Național Timanfaya, Lanzarote

Acest parc canarian este renumit pentru „munții de foc”, precum popularul Manto de la Virgen, Caldera del Corazoncillo și Montaña Rajada. Își are originea în erupțiile violente începute în 1730, continuate în 1736 și ulterior în 1824, care au acoperit sudul insulei cu lavă, modelând peisajul într-o formă unică. Timanfaya oferă o priveliște spectaculoasă a terenului vulcanic lipsit de vegetație, cu atracții precum Charco de los Clicos, un lac de culoare verde radioactiv, cauzat de sulf și alge, și unele dintre cele mai frumoase plaje din Canare.

Las Médulas, León

Declarate Patrimoniu Mondial în 1997, colinele roșiatice de la Las Médulas, îmbinate cu vegetația, sunt una dintre minunile naturale ale regiunii El Bierzo din León. În timpul Imperiului Roman, Las Médulas au fost o importantă mină de aur, iar terenul a fost modificat pentru a facilita extracția, incluzând o complexă lucrare de inginerie pentru canalizarea apei. Vizitatorii pot explora o aulă arheologică ce explică istoria locului, numeroase trasee care străbat zona și pot ajunge la miradorul Orellán, de unde se obțin cele mai bune vederi ale locului.

Praia das Catedrais, Lugo

Eroziunea vântului și a mării a sculptat în Lugo unele dintre cele mai renumite formațiuni de pe coasta galiciană: arcuri și bolți de până la 32 de metri înălțime, asemănătoare unei catedrale. Considerată una dintre cele mai frumoase 21 de plaje din Spania, atunci când marea se retrage, vizitatorii pot să se plimbe printre galeriile naturale. Un loc unic situat între Ribadeo și Foz, care nu are nimic de invidiat față de plaja celor 12 apostoli din Australia.

El Torcal, Antequera

Numele acestui parc provine de la torcales, formațiuni circulare create prin eroziunea vântului, apei sau zăpezii. Parcul El Torcal din Antequera adăpostește unele dintre cele mai reprezentative peisaje carstice din Europa. Pe două trasee, călătorii pot explora sculpturi naturale ca El Tornillo, declarat Monument Național, El Cáliz sau El Sombrerillo. Printre minunile naturale se numără și peșterile și prăpăstiile, cum ar fi Cueva del Toro și Marinaleda I, ale căror atracții principale sunt urmele preistorice descoperite aici.

Pilares de los Órganos, La Gomera

Numele acestor formațiuni vine de la cilindrii organelor din catedrale. Create prin eroziunea mării asupra materialelor vulcanice, aceste formațiuni sunt declarate parc natural și se ridică la 700 de metri deasupra unui abrupt din nordul insulei La Gomera. Din cauza inaccesibilității lor, priveliștea poate fi admirată doar dintr-o ambarcațiune sau din avion.

Pozo de los Humos, Salamanca

Cu o cădere de 50 de metri, cascada din Pozo de los Humos este una dintre minunile naturale ale provinciei Salamanca. Apa provine din râul Uces, un afluent al Duero-ului, care se desparte exact în acest punct. Locul a fost descris de Miguel de Unamuno ca „una dintre cele mai frumoase căderi de apă”. Traseul care străbate zona până la apă a adoptat numele său. Pozo de los Humos găzduiește o vegetație bogată, oferind adăpost unor animale precum lupul, capra neagră sau râsul iberic, și este un loc excelent pentru observarea păsărilor migratoare.

Bardenas Reales, Navarra

Asemenea Monument Valley, Navarra ascunde unul dintre cele mai peculiare parcuri naturale din peninsula iberică. Formate din argilă, ghips și gresie, modelate de eroziunea vântului, aceste formațiuni sunt principalul punct de atracție al parcului declarat Rezervația Biosferei. Printre cele mai cunoscute se numără Pisquerra, un ansamblu de platouri de diferite dimensiuni localizate în Bardena Blanca, și Castildetierra, o formațiune emblematică unde s-au filmat numeroase reclame și seriale TV.

Bufones de Pría, Asturias

În Llames de Pría, marea răsună prin crăpăturile stâncilor și cade precum o ploaie fină asupra suprafeței. Acest fenomen natural, cunoscut sub numele de bufones, apare datorită valurilor puternice care urcă prin hornurile și crăpăturile stâncilor erodate de mare și ploaie. Valurile care lovesc stâncile expulzează aerul comprimat din aceste fisuri, creând spectacole de apă impresionante în zilele cu mare agitată.

Peșterile Drach, Mallorca

Formate din patru peșteri interconectate: Negra, Blanca, Luis Salvador și Cueva de los Franceses, această minunăție naturală din Manacor, Mallorca, este una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale insulei. Create în Miocen prin intruziunea mării care a format tuneluri și galerii subterane, peșterile erau cunoscute încă din Evul Mediu. În secolul XIX, au fost amenajate pentru vizitare, cu noi accesuri, scări, un traseu de 1.200 de metri și iluminat electric. Astăzi, vizita include și explorarea lacului Martel, numit după descoperitorul său.

Parcul Natural al Lagunelor de Ruidera, Albacete

Acest spectacol natural este situat în câmpia Montiel, între provinciile Albacete și Ciudad Real. Împreună cu Parcul Național Plitvice din Croația, este considerat una dintre cele mai bune reprezentări ale lacurilor create prin acumularea de carbonat de calciu. Aceasta permite formarea de baraje naturale cu cascade impresionante care se varsă dintr-o lagună în alta. Aceste destinații impresionante oferă o privire fascinantă asupra diversității naturale a Spaniei, invitând turiștii să exploreze peisaje unice și să descopere frumusețea ascunsă în fiecare colț al acestei țări minunate.

Pagină realizată de: Zoe Stoleru Martí
Foto: Arhiva OR, Freepik