Spania și Italia vor înregistra cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani

Spania și Italia ar putea înregistra anul acesta cel mai rapid ritm de creştere economică din ultimele patru decenii, iar revenirea ar putea şterge cu buretele cea mai mare parte a recesiunii înregistrate în 2020, potrivit Bloomberg.

Economia Spaniei ar putea creşte cu 6,2% în 2021, în timp ce economia Italiei este pe un traseu care o duce spre o creştere economică de 5,6% până la finalul anului, conform economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Economiile celor două ţări îşi revin după şocul înregistrat în 2020, când măsurile stricte impuse pentru a opri răspândirea virusului au dat peste cap mediul de afaceri şi sectorul turistic – un sector important pentru bunăstarea ambelor economii europene, precizează ZF.

Revenirea actuală este alimentată atât de relaxarea restricţiilor, cât şi de planurile de investiţii care promit proiecte de miliarde de euro.

Trebuie menţionat că lucrurile se mai pot schimba iar asupra acestor creşteri planează încă o serie de ameninţări.

Spre exemplu, Nicola Nobile de la Oxford Economics – a cărui predicţie pentru economia italiană este de plus 6,1% – consideră că evoluţia economiei este strâns legată de evoluţia pandemiei.

„Răspândirea variantei Delta va provoca o creştere a numărului de cazuri, însă progresul campaniilor de vaccinare înseamnă că orice val care va veni va fi mai puţin devastator decât cele anterioare”, a scris Nicola Nobiale.

Foto: realinstitutoelcano.org