Spania relaxează restricţiile antiepidemice

Guvernul Spaniei a decis să crească de la 30% la 50% capacitatea admisă pe terasele unităților de alimentație publică începând cu data de 11 mai, când se intră în etapa 1 a „planului spre o nouă normalitate”. De asemenea, vor fi permise întâlniri de până la 10 persoane, o mai mare flexibilitate pentru a participa la înmormântări și ceremonii ecleziastice, notează El Mundo.

Când pot fi deschise terasele?

Începând de luni, data de 11 mai, dar numai în acele provincii în care pandemia evoluează într-un mod pozitiv. Terasele se pot deschide, dar numai cu o capacitate de 50%. Cu alte cuvinte, o terasă cu 12 mese poate utiliza doar șase mese. În orice caz, distanța de siguranță necesară va fi menținută. Pe aceste terase se pot întâlni maximum 10 persoane, atât timp cât mesele o permit.

Pentru etapa 2, sau faza „intermediară”, dacă sunt respectate marcajele, se are în vedere deschiderea spațiului interior al spațiilor restaurantelor, cu o treime din capacitate și numai pentru servirea mesei.

În etapa 3, restricțiile de capacitate vor fi relaxate, dar se vor menține „condiții stricte” de separare în public în toate unitățile de alimentație publică.

În ceea ce privește comerțul, activitatea va începe pe 11 mai, când se va permite deschiderea comerțului cu amănuntul „în condiții stricte de securitate”: se pot deschide unități și spații de până la 400 de metri pătrați, care pot fi accesate prin programare și prin măsuri importante de igienă.

Pentru etapa 3, care este programată să înceapă la jumătatea lunii iunie, în sfera comercială capacitatea va fi limitată la 50%, iar o distanță minimă de doi metri va fi stabilită.

Primăria Madridului a anunţat că 29 de străzi vor deveni temporar pietonale, pentru a-i ajuta pe oameni să menţină o distanţă sigură de doi metri între ei când ies la plimbare sau sport.

În acest context, de sâmbătă, 9 mai, vor fi puşi la dispoziţia pietonilor şi sportivilor un total de 19 kilometri şi 225.000 de metri pătraţi suplimentari.

Purtatul măştii este obligatorie în continuare în mijloacele de transport public din Spania pentru a se evita o relansare a înfecțiilor cu coronavirus.

A consemnat: Ilinca Fodor Van Scheyk

Foto: El País