Spania: Propunerea premierului Mariano Rajoy ca Banca Central Europeană să intervină pentru a reduce costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei, nu a fost acceptată

35

Şefii de stat şi de guverne din UE au evitat să dea un răspuns explicit solicitării preşedintelui Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care ceruse ca Banca Central Europeană să intervină pe pieţe, cu scopul de a reduce costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei. Însuşi preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a susţinut în faţa liderilor europeni că „deja s-a realizat o intervenţie masivă în acest sens”, scrie elmundo.es.
Nici preşedintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, nici cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, nu au făcut referire la chestiunea lichidităţilor în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European, în ciuda faptului că se anunţase de dimineaţă un răspuns solicitării Spaniei.
În schimb, Draghi a spus în timpul Consiliului European că „s-a realizat deja o intervenţie masivă pentru ca băncile să găsească lichidităţi şi să îşi supravegheze situaţia”, după cum a explicat preşedintele francez, François Hollande. „Nu am dezbătut nimic despre BCE, doar s-au exprimat nişte opinii cu privire la BCE”, a spus Hollande, care şi-a repetat propunerea de recapitalizare a băncilor cu ajutoare de la BCE şi din fondul de salvare.
Nici măcar Rajoy nu a oferit presei informaţii cu privire la ţările care au sprijinit Spania pentru a cere o mai mare intervenţie a Băncii Central Europene şi s-a limitat la a explica faptul că „fiecare şi-a apărat priorităţile” cu privire la „diverse teme aflate pe masă”. „Au existat tot felul de opinii, despre tot felul de subiecte”, a spus premierul spaniol.
Rajoy a declarat că această intervenţie a BCE este mult mai importantă decât ajungerea la un acord cu privire la „cum va arăta viitorul Uniunii Europene”, deşi a recunoscut că, în momentul intervenţiei sale în faţa liderilor europeni, el însuşi a punctat că „trebuie să vină un moment în care să discutăm despre viitorul Uniunii Europene”.
Mariano Rajoy a propus ca Banca Central Europeană să intervină pentru a reduce costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei, dar solicitarea sa nu a primit răspunsul pe care-l aştepta.

A consemnat Mircea Fluieraș