Spania: O clujeancă expune în țara lui Cervantes expoziția de icoane „Fereastră către cer”

23

DSCF5838 [640x480]

Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din localitatea Valdemoro, protopopiatul Comunităţii de Madrid, în colaborare cu Concejalia de Mayores din cadrul Primăriei Municipiului Valdemoro a organizat expoziţiea de icoane pe sticlă : “FEREASTRĂ CĂTRE CER”. Pe simezele sălii de expoziţie ale Centrului de Vârstnici din această localitate au fost expuse lucrări originale ale artistei clujene Adela Apahidean. Alături de domnia sa au participat cu cîteva exponate și cei doi fii Andrei (9 ani) și Pavel (11ani), părintele Lucian Apahidean făcându-și remarcat darul prin câteva cruci de perete și de vatră, sculptate artistic în lemn de plop.

Expoziţia are intrarea liberă şi poate fi vizionată de toţi cei doritori în perioada 24 octombrie – 7 noiembrie 2014.             Manifestarea este inclusă în cadrul activităţilor cultural-spirituale prilejuite de hramul acestei parohii şi s-a desfăşurat cu binecuvîntarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

În cadrul vernisajului care a avut loc vineri, 24 octombrie 2013, au rostit alocuţiuni: D-na Josefina Nieto – Consilier local pentru Persoane Vârstnice, preotul Lucian Apahidean de la Parohia Ortodoxă Română Sf. Cuvios Atanasie Athonitul din Leganes şi, la final, curatorul expoziţiei, Pr. Dorin Cătălin Sas, care a mulţumit organizatorilor pentru colaborare şi tuturor participanţilor pentru interesul manifestat. Au mai participat: D-l Angel Marcos Morante, consilier de Participacion Ciudadana și Sonia Sanchez Lopez, consilier pe probleme sociale, alți invitaţi spanioli.

Adela Apahidean, artistă plastică în vârstă de 37 ani, este licențiată în Restaurare de Pictură Murală, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția Pictură și Restaurare. Prima expoziție personală a avut loc în anul 1995 în orașul natal, dupa care a colaborat cu mai multe echipe de pictori bisericești din România. Au urmat apoi, de-a lungul anilor, expozții de grup în țară și în afară. Lucrările ei sunt răspândite în colecții personale din SUA, Franța, Spania, România.

Tehnicile pe care le folosește în realizarea lucrărilor sunt diverse. Stăpânește tehnica tradițională bizantină a pictării icoanei pe suport de lemn, dar a încercat și tehnici noi, mixte, care însa păstrează caracterul icoane ortodoxe.

Icoana pe sticlă, prezentată în această expoziție, transmite atmosfera transilvăneană rurală, credința simplă a țăranului român în imagine. Când pictezi icoana pe sticlă sau o contempli, trebuie să lași deoparte învățătura academică și să te întorci în copilărie, la credința simplă și la vorbirea cu cuvinte puține cu Dumnezeu.

Icoana pe sticlă este fereastra către cer a țăranului român. Prin această fereastră se realizează legătura cu Dumnezeu, prin Maica Domnului și Sfinți. Aceștia din urmă sunt prezenți, ei ne văd pe noi și noi îi vedem pe ei.

Dintre titlurile expuse la Valdemoro se disting: Hristos Învățător, Nașterea Domnului, Punerea în mormânt, Maica Domnului Îndurerată, Sfântul Serafim, Sfântul Gheorghe omorând balaurul, etc.

Expoziția are și un caracter itinerant, ea fiind vernisată până în prezent în comunități parohiale românești și medii catolice din Madrid, Parla, Guadalajara și Leganés.

A consemnat Pr. Dorin Sas

DSCF5839 [640x480] DSCF5844 [640x480] DSCF5847 [640x480]