Spania: Mii de persoane au manifestat la Madrid împotriva măsurilor de austeritate

43

Mii de manifestanţi s-au adunat marţi seară la Madrid strigând „demisia”, în apropiere de Congresul deputaţilor spanioli reunit pentru a dezbate bugetul pe 2013, ca protest faţă de politica de austeritate adoptată de guvernul de dreapta. Răspunzând la apelurile lansate pe reţelele de socializare de către mişcarea „indignaţilor” sub deviza „Încercuiţi Congresul”, protestatarii s-au confruntat cu cordoane de poliţie răspândite în tot cartierul. Pe barierele amplasate în marea piaţă Neptuno, aceştia au desfăşurat un afiş imens pe care stătea scris „Demisia, PPSOE”, o siglă ce le reuneşte cele două mari partide spaniole, Partidul popular (PP) şi Partidul socialist (PSOE). Sub aceasta, manifestanţii îngenuncheaseră pentru a lipi mici afişe de carton scrise de mână, purtând sloganuri inventate de ei. „Guvernul ne cere să avem răbdare, dar noi strigăm nesupunere” sau „Un euro din patru pentru a plăti o datorie ilegitimă”. Deputaţii s-au reunit marţi pentru a dezbate bugetul pe 2013 al Spaniei ce prevede economii în valoare de 39 de miliarde de euro în cadrul politicii de austeritate aplicată de guvernul lui Mariano Rajoy cu un total de 150 de miliarde în economii între 2012 şi 2014. Această politică ce include reducerea salariilor şi a indemnizaţilor de şomaj precum şi creşterea impozitelor mai ales a TVA impune sacrificii pentru numeroşi spanioli în timp ce şomajul, afectând aproape 25 la sută din populaţi activă, nu încetează să crească. „Oamenii din stradă simt că nu sunt respectaţi”, declară Noelia Urdiales, o educatoare în vârstă de 34 de ani, care denunţă „tăierile bugetare în sănătate şi educaţie, împotriva celor mai vulnerabili”.

„Totul este supus sistemului bancar internaţional. Aceştia suprimă drepturile oamenilor. Este o persecutare a săracilor”, adaugă Rafael Martinez, un contabil în vârstă de 48 de ani aflat în şomaj de un an.

„Băncile s-au îndatorat dincolo de posibilităţile lor susţinând că ar trebui să îi salvăm cu banii noştri”, afirma un mic afiş lipit pe barajul poliţiei pentru a denunţa planul de ajutorare al băncilor negociat cu zona euro pentru o sumă care ar putea atinge o sută de miliarde de euro.