Spania își va schimba fusul orar, pentru creșterea productivității

25

Deputaţii spanioli au anunţat că vor discuta referitor la revenirea Spaniei la fusul orar pe care îl au Marea Britanie şi Portugalia, cu scopul de a îmbunătăţi productivitatea muncii, relatează BBC News online.

În prezent, Spania se află în fusul orar UTC+1 (GMT+2), pe când Portugalia şi Marea Britanie sunt cu o oră în urmă.

Documentul propus de o comisie a Parlamentului spaniol menţionează că „în decursul a 71 de ani, Spania nu s-a aflat în fusul orar corect”.

În 1942, dictatorul spaniol Francisco Franco a modificat fusul orar al statului, instituind Ora Europei Centrale (UTC+1), pentru a sincroniza timpul cu Germania nazistă (GMT+1).

„Noi dormim aproape cu o oră mai puţin decât este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, susţine comisia, subliniind că „acest fapt a avut un efect negativ asupra productivităţii” populaţiei.

Astfel, potrivit documentului, spaniolii mănâncă, pleacă de la locul lor de muncă şi se culcă mai târziu decât vecinii lor europeni.

„Orarul nostru este determinat mai mult de soare, decât de ceasornic. Luăm prânzul la ora 13.00, iar cina la ora 20.00, conform soarelui, dar ceasornicul arată că este ora 15.00 şi, respectiv, ora 22.00”, afirmă deputaţii.