Spania: Imigranţi români exploataţi de o grupare de trafic de persoane

39

thumb

Poliţia spaniolă a anihilat o grupare de trafic de persoane care exploata imigranţi români cu dizabilităţi, promiţându-le locuri de muncă în Spania şi obligându-i să muncească şi să se prostitueze pe străzile din Alicante şi Benidorm.

Trei bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi după ce una dintre victimele grupării a povestit poliţiei spaniole despre coşmarul prin care trecea. Imigranta cu dizabilităţi a fost obligată să se prostitueze, iar membrii grupării i-au luat actele de identitate, afirmă Huffington Post în ediţia spaniolă de joi. „Ei au capturat familii întregi şi le-au convins că vor avea locuri de muncă în agricultură bine plătite în Spania”, a declarat Jose Nieto, inspector şef al unităţii spaniole care se ocupă de trafic de persoane şi documente false (UCRIF). „Fiecare persoană era taxată cu o sumă cuprinsă între 300 şi 500 de euro pentru documente. Ei îi urcau într-un autocar şi îi duceau la Barcelona, Madrid şi Coasta Mediteraneană”.

Odată ajunşi, ei îşi dădeau seama că au fost păcăliţi şi că şi-au pierdut toţi banii, deseori fiind nevoiţi să doarmă pe străzi. Atunci apărea un „bun samaritean”, care le oferea mâncare şi adăpost în schimbul unui serviciu: cerşitul sau prostituţia. „Fiecare cerşetor trebuia să obţină între 80 şi 100 de euro pe zi sau să plătească sub formă de telefoane mobile, genţi, portofele, ochelari de soare sau computere pe care de cele mai multe ori le furau de la baruri sau terase”, adaugă Nieto.

Alte patru persoane au fost eliberate în această operaţiune, dar sute de alţi imigranţi cu dizabilităţi sunt exploataţi pe străzile oraşelor spaniole. Chiar şi aşa, 90 de membri ai grupării de trafic de persoane au fost arestaţi în Spania în ultimii trei ani.