Spania: Guvernul a aprobat prospecţii petroliere în largul Insulelor Canare

49

playas-de-la-gomera-islas-canarias

Ministerul spaniol al Mediului a aprobat, joi, un proiect de prospecţii petroiere în largul Insulelor Canare prezentat de grupul Repsol, provocând nemulţumirea autorităţilor locale şi a ecologiştilor, care denunţă un „act nejustificabil”.

„Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Mediului a emis Declaraţie privind impactul asupra mediului (DIA) favorabilă” pentru un proiect de prospecţie în largul Insulelor Canare, prezentat de un consorţiu internaţional condus de gigantul petrolier spaniol, a anunţat acest minister într-un comunicat.

Aceste prospecţii vor avea loc „la o distanţă de circa 60 de kilometri de coasta Insulelor Canare şi vor consta în prelevarea de eşantioane de rocă sau fluide pentru depistarea posibilei existenţe a hidrocarburilor în zonă”, adaugă ministerul.

Acesta afirmă că a inclus în această decizie „măsuri de corecţie pentru a se asigura” că zonele protejate sau propuse pentru a beneficia de acest statut nu sunt afectate.

„Procesul de evaluare s-a fondat pe cunoştinţe ştiinţifice riguroase pentru a garanta protecţia maximă a mediului”, afirmă ministerul.

„Decizia favorabilă demonstrează că activitatea pe care o propunem este compatibilă cu respectarea mediului”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Repsol.

Unite, marile grupări ecologiste care operează în Spania au reacţionat imediat într-un comunicat denunţând o „absurditate fără precedent”.

„Este vorba despre un act nejustificabil, care prezintă o ameninţare gravă atât pentru mediu, cât şi pentru principala activitate economică a insulelor”, turismul, scriu organizaţiile Greenpeace, WWF, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Accion şi SEO/Birdlife într-un comunicat.

„Explorările seismice au un impact puternic asupra faunei marine protejate (cetacee, broaşte ţestoase) şi asupra pescuitului. Dar ele deschid, de asemenea, uşa unor riscuri grave de maree negre legate de forajele petroliere la mare adâncime, aşa cum au demonstrat-o incidente grave şi catastrofale ca cele din Golful Mexic sau de pe platforma Deep Water Horizon”, continuă ele.

„Este şocant ca o decizie atât de nepopulară să fie luată acum, după alegerile pentru Parlamentul European” de duminică, adaugă comunicatul.

Acest argument a fost reluat şi de preşedintele unei insule din Canare, Fuerteventura, care a reacţionat vehement, joi, la anunţul privind aprobarea prospecţiilor de către Guvernul conservator al lui Mariano Rajo.