Braintrust a avansat deja în luna martie a anului trecut că Spania ar putea atinge un nou record de turiști în 2023, ajungând la 85 de milioane de sosiri internaționale, conform publicației HostelTur noticias de turismo. Cu toate acestea, profesorul Francisco García Pascual de la Universitatea Europeană din Madrid, directorul studiului „Clasamentul celor mai turistice municipii și provincii din Spania”, a ridicat acest număr la 86,5 milioane. Totalul până în iunie se situează la 37,49 de milioane de turiști, doar cu 1,65% sub cifrele de la aceeași dată din 2019, conform celor mai recente statistici disponibile de la INE.
Această tendință ascendentă va contribui, de asemenea, la accentuarea concentrării turiștilor în orașele și satele de pe coasta mediteraneană, Insulele Baleare și Insulele Canare, precum și în marile orașe turistice precum Madrid și Barcelona, în special printre călătorii internaționali. Aceștia au ales în ultimul an destinații de soare și plajă în 72% din cazuri, în timp ce în cazul spaniolilor acest procent s-a redus la 38%, crescând interesul pentru interiorul urban (33%), spațiile rurale (18%) și zonele montane (10%).
Aceste mișcări fac ca zona de coastă, care ocupă doar 9% din suprafața țării, să atragă 48% din turiștii contabilizați în Spania în 2022 (75,6 milioane internaționali și 171,7 milioane de călătorii ale rezidenților). Interiorul urban a concentrat 28% din turiști, spațiile rurale 16% și zonele montane 8%.
Acest lucru este demonstrat de faptul că primele 50 de municipii în funcție de volumul de turiști, care reprezintă 0,6% din total, au concentrat 34% din turiștii primiți de țară în 2022. Dacă extindem la primele 100, reprezentând 1,2% din total, procentul crește și mai mult, ajungând la 45% din călătorii naționale și străine înregistrați în acel an. „Concentrarea în anumite destinații este o caracteristică esențială a modelului nostru turistic, ceea ce înseamnă că în unele dintre aceste municipii densitatea turistică – turiști pe kilometru pătrat – este foarte mare, ajungându-se să se vorbească în anumite cazuri despre suprasaturarea turistică.”, a recunoscut profesorul Francisco García Pascual.
Madrid, cu 14,7 milioane de turiști – inclusiv naționali și străini – este cel mai important oraș din Spania din punct de vedere al capacitații sale de atragere a turiștilor, conform studiului citat de la Universitatea Europeană din Madrid. Această cifră din 2022 reprezintă o creștere de 43% față de anul anterior. Urmează Barcelona (9,2 milioane), Sevilla (3,5 milioane), Valencia (3,2 milioane) și Palma de Mallorca (3,1 milioane).
Le urmează Málaga (2,5 milioane) și Benidorm (2 milioane). Cu între 1,5 și 2 milioane de turiști se află Zaragoza, Granada, Calvià, San Bartolomé de Tirajana, Marbella, Adeje și Arona (Tenerife); în timp ce cu între 1 și 1,5 milioane sunt Alicante, Bilbao, San Sebastián, Córdoba, Salou, Valladolid, Murcia și Tías; luând în considerare între turiști internaționali, înregistrați în statisticile Frontur, și turiștii naționali, în cele ale Familitur, ambele de la Institutul Național de Statistică (INE). În ultimul an, volumul turiștilor internaționali în Spania a crescut cu 89% față de 2021, iar turismul intern a crescut cu 12%.
Sursă informații și foto: INS, hosteltur.com