Spania: Ajutoare pentru plata chiriilor și a renovării locuințelor

4 [640x480]

Noi programe pentru locuinţe vor beneficia de fonduri de 2,31 miliarde de euro de la statul spaniol, după cum a informat vineri, la finalul şedinţei de guvern, ministrul spaniol al dezvoltării, Ana Pastor. Mai precis, executivul are de gând să acorde ajutoare de până 40% pentru plata chiriilor pentru familiile cu venituri mai mici de 1.600 de euro pe lună, precum şi sprijin pentru renovarea clădirilor şi implementarea unor măsuri de eficienţă energetică.

Ajutoarele pentru plata chiriilor vor fi acordate în funcţie de veniturile fiecărei familii şi nu de veniturile individuale; guvernul nu va plăti nici ajutoare pentru chiriile de peste 600 de euro şi acestea se vor limita la un total de 2.400 de euro pe an. De aceste măsuri, arată estimările guvernului, vor beneficia 133.000 de persoane – faţă de 80.000, câte se bucură de astfel de măsuri în prezent.

În privinţa renovării clădirilor de locuit, guvernul poate acorda ajutoare de până la 11.000 de euro pentru o locuinţă şi până la 30.000 de euro la construcţia uneia noi.

Ministrul Ana Pastor a precizat că pentru fiecare milion de euro folosit astfel, din totalul investit menţionat, se vor crea în mod direct 56 de locuri de muncă.

Planul pentru locuinţe 2013-2016, precum şi decretele de lege adoptate vineri vor fi trimise urgent la parlament, astfel încât să poată intra în vigoare cât mai curând. Obiectivele acestui plan, a precizat vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, privesc garantarea accesului la locuinţe demne pentru membrii celor mai defavorizate colective, îmbunătăţirea stării actualelor clădiri de locuit şi transformarea unui sector precum cel al construcţiilor, acum în stagnare din cauza crizei.