Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru


Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, la doi ani după revenirea la creştere economică, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a confirmat că declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la începutul lui 2012. „Agravarea crizei datoriilor, începând din vara trecută, a întrerupt revenirea fragilă a economiei”, a afirmat Ordonez într-un discurs, transmite AFP.
După contracţia din ultimul trimestru din 2011, tendinţa negativă a continuat în primele luni din acest an, ceea ce înseamnă că economia spaniolă se află din nou în recesiune, a adăugat guvernatorul.
Două trimestre consecutive de contracţie a PIB indică intrarea ţării în recesiune.
Datele preliminare referitoare la evoluţia economiei spaniole în primul trimestru vor fi publicate la sfârşitul lunii aprilie.
„Aşa cum s-a întâmplat în 2008 şi 2009, principala slăbiciune a economiei Spaniei este cererea internă”, a subliniat Ordonez. Piaţa internă este afectată de nivelul foarte ridicat al şomajului, de circa 23%.
După o creştere economică de numai 0,7% în 2011, guvernul de la Madrid anticipează pentru acest an o contracţie a PIB de 1,7%, cu creştere economică negativă în primele două trimestre.
În acest context dificil, guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar în acest an la 5,3% din PIB, de la 8,51% în 2011. Pentru 2013, ţinta deficitului bugetar este de 3%, considerată deja nerealistă de numeroşi analişti.
Spania a împrumutat marţi 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 şi 18 luni, la randamente în creştere puternică . Pentru titlurile pe termen de 12 luni randamentul obţinut a fost de 2,6% (faţă de 1,4% în 20 martie), iar pentru titlurile pe 18 luni randamentul a atins 3,1% (faţă de 1,7% în martie).
Guvernul de la Madrid urmează să efectueze joi o altă emisiune de obligaţiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea să obţină 5,5 miliarde de euro. A consemnat Mircea Fluieraș.