Spania a înregistrat o creștere economică de 0,9 % lăsând în urmă două recesiuni și o criză bancară

spania__steag_spania_33283500

Economia Spaniei a înregistrat în primul trimestru o creştere de 0,9%, cel mai rapid ritm după 2007, susţinută de relansarea cheltuielilor de consum, după un avans de 0,7% în trimestrul anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică din Spania. Preţurile de consum au scăzut în aprilie cu 0,7%, contribuind la redresarea economică, potrivit analiştilor.

Spania a lăsat în urmă două recesiuni şi o criză bancară, înregistrând una dintre cele mai mari rate de creştere din zona euro, chiar dacă rata şomajului, de 24%, umbreşte încă redresarea.

Premierul Mariano Rajoy a anticipat în această săptămână că economia spaniolă va avansa în acest an cu 2,9%, peste ritmul de 2% prognozat iniţial. Liderul partidului spaniol Podemos aflat în opoziţie, Pablo Iglesias, a avertizat pe de altă parte că dacă va câştiga alegerile, marile companii de construcţii din ţară nu vor mai avea acces la contracte publice dacă proprietarii lor miliardari nu vor accepta să plătească taxe mai mari.

Politicianul a afirmat într-un interviu acordat la biroul său de la Parlamentul European, din Strasbourg, că dacă Podemos va ieşi învingător în alegerile de la sfârşitul acestui an administraţia sa ar putea interzice companiilor să obţină contracte publice, dacă proprietarii lor vor decide să îşi transfere activele în afara Spaniei, pentru a scăpa de majorările de taxe.

Iglesias încearcă să găsească o cale să strângă mai mulţi bani de la miliardari, chiar dacă legislaţia europeană le permite să îşi transfere activele şi rezidenţa în state cu regim fiscal mai permisiv.

Multe dintre familiile bogate din Spania şi-au câştigat averile în industria construcţiilor prin contracte publice de ordinul miliardelor de euro, în timp ce altele au fost implicate în foste monopoluri de stat, precum Telefonica şi Iberdrola.

Mulţi spanioli îşi păstrează averile în vehicule de investiţii numite Sicav, pentru care impozitul este de doar 1%, comparativ cu impozitul pe profitul companiilor care variază între 15% în cazul startup-urilor până la 25% pentru restul companiilor.Guvernul spaniol poate modifica impozitul aplicat acestor vehicule de investiţii, dar nu poate împiedica oamenii să îşi transfere averile în alte state. La sfârşitul lunii martie, spaniolii aveau investite 35,5 miliarde de euro în Sicav-uri, potrivit datelor deţinute de grupul Inverco.