Situație explozivă în diplomația românească – Înregistrări, mulți bani și amenințări

viza_incont_ro

Ministerul Afacerilor de Externe este în centrul unui scandal uriaș în care se vorbește despre înregistrări, mulți bani și amenințări. Totul a pornit de la Ambasada României în Turcia, de la șeful secției consulare.

Cristian Alexandru Radu a ajuns în ambasada de la Ankara în septembrie 2015, prin ordin de ministru pentru 13 luni, după ce fusese rechemat de la consulatul din München . El se plânge că a fost amenințat atât de persoane din MAE, cât și de ambasadorul român la Ankara. Ministrul Lazăr Comănescu și premierul Dacian Cioloș sunt la curent cu această situație explozivă în diplomația românească.

Soția lui Cristian Radu spune că tot calvarul a început când a fost rechemat, ilegal susține el, din Germania și a deschis un proces împotriva MAE, înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Timp de mai bine de un an și 8 luni de zile, diplomatul nu a putut fi trimis în vreo misiune tocmai din cauză că a dat în judecată Ministerul. Apoi, a participat la un concurs pentru a merge la Ambasada la Ankara, însă a fost ”asigurat” că nu va prinde postul, pentru că e ”anti-sistem” și pentru că are procesul deschis cu MAE. Cei care l-au avertizat sunt Șeful Corpului de Control, Silviu Barbu, și de către directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu.

Ulterior, Radu a reușit să ajungă la misiunea diplomatică din Turcia, dar cu un mandat de numai 13 luni, exact cum au fost ”avertizările” din cadrul MAE, și nu 4 ani așa cum și-ar fi dorit. Numai că, la Ankara, calvarul a început din cauza intermediarilor de vize. Radu spune că, în momentul în care a ajuns în Turcia, a constatat că mai mulți intermediari de vize sunt foarte des întâlniți în Ambasadă. Astfel, el a anunțat că nu este de acord cu astfel de practici. Conform informațiilor stiripesurse.ro, o viză de România luată prin intermediari costă și 900 de dolari, ea fiind, oficial, doar 60 de dolari.

”Eu aveam o bună legătură cu consulii de dinaintea dumneavoastră. Ar fi bine să cădeam la o înțelegere.”, i-ar fi transmis intermediarul consulului Radu. După această discuție, Radu a decis ca persoanei respective să i se oprească accesul în Ambasadă și a pus un afiș la avizier, interzicând clar intermediarii.

Continuare articol aici