Simona Măierean, prima femeie pilot de supersonic – A scris istorie în aviația românească

142

Simona-Maierean [640x480]

Simona Măierean, femeia care a scris istorie în aviația românească fiind singura care a zburat cu avionul MIG 21 Lancer, a ales să își continue cariera pe avionul de transport Spartan și asta pentru că MIG 21 Lancer are o viață din ce în ce mai scurtă, iar zborurile ar fi fost numărate pe degete. A plâns când s-a urcat pentru ultima dată în aparatul care i-a marcat cariera de pilot. Chiar ea mărturisește că „bătrânul” MIG 21 Lancer i-a lăsat un gol imens, relatează agerpres.ro.

„Nostalgia după MIG 21 Lancer o am oricum. E altceva. Dar trebuie să te adaptezi la situația actuală, nu ai de ales. Pe 13 martie 2009 a fost primul meu zbor cu MIG 21 Lancer, cu instructorul, iar pe 30 iulie 2009 am zburat singură. Pe 7 martie 2012 a fost ultimul zbor cu acest avion. A fost un sentiment ciudat pentru că pot să spun că iubesc acest avion, parcă s-a desprins ceva din mine, am și plâns. Am cam 50 de ore de zbor cu MIG 21 Lancer. Nu știu dacă o să mai am ocazia să zbor pe avion de luptă pentru că am luat decizia să mă mut pe aeronavă de transport. Tocmai am terminat cursul de trecere pe aeronava Spartan. E puțin ciudată trecerea asta, pentru că ești tot timpul în echipaj și atunci trebuie să știi să gestionezi acest lucru. Trebuie să comunici mai mult, să nu lucrezi în contratimp. Îmi doresc să zbor, să învăț anumite lucruri și să văd ce poate face avionul Spartan. Deocamdată sunt în simulator”, a declarat, pentru AGERPRES, Simona Măierean.

Primul zbor pe care Simona l-a efectuat cu avionul MIG 21 Lancer a durat aproximativ o oră. Atunci s-a înălțat la peste 10.000 de metri, iar deodată visul său a devenit realitate. Prima și ultima femeie pilot pe un avion de luptă își amintește și acum de instructorul care a învățat-o să preia comanda, i-a dat forța de a se ridica la înălțime fără să țină cont că la manșa avionului se află o femeie.

„Eram foarte fericită. Îmi aduc aminte perfect momentul decolării. Până atunci aveam puține emoții pentru că nu știam dacă este o meserie care chiar mi se potrivește, dacă sunt făcută pentru asta. Până nu am zburat, nu știam exact ce înseamnă. Poți să îți dorești și să nu fii bun, dar mi-am dat seama, după primul zbor, că nu are rost să îmi fac griji. Domnul comandor Ion David a fost primul meu instructor pe MIG 21 Lancer. Cu el am zburat pentru prima dată pe MIG 21 Lancer. Eu am fost prima și ultima femeie pe care a învățat-o să zboare pe acest tip de avion. Dacă mă nășteam mai devreme poate zburam mai mult pe MIG 21 Lancer, dar dacă mă nășteam mai târziu cu un an nu mai zburam deloc pe avion de luptă, pentru că după promoția mea nu s-a mai făcut trecerea pe MIG 21 Lancer”, a spus Simona Măierean.

La cei 29 de ani, Simona știe foarte bine care sunt deciziile pe care trebuie să le ia în viață. Nu s-ar fi gând că va veni momentul să se despartă de avionul care „a ridicat-o la cer”. Și totuși, chiar dacă nu va mai zbura singură, va fi mereu în echipaj.

Am ales avionul Spartan pentru că este un avion mai nou. Chiar dacă vom avea alte avioane de luptă, nu știu dacă mă mai întorc, pentru că odată ce iei decizia să te muți la altă categorie deja e mai greu, pentru că mi-am ales un alt drum și mi-ar trebui alte aprobări”, a completat ea.

Simona este o femeie puternică și spune că nu și-a dorit niciodată să fie privilegiată în fața colegilor bărbați care au aceeași meserie. Mai mult, ea are o concepție de la care nu se abate: ca să progresezi nu trebuie să fii ca un glob de cristal șters de praf din când în când.

De multe ori, nici cei din familie nu au înțeles exact de ce a ales cariera de pilot. Au încercat să o protejeze, să o îndrume spre alte meserii, dar ea avea un sigur țel: să zboare cu avionul, să ia singură deciziile, să simtă că deține controlul acolo sus, în aer, la zeci de mii de kilometri distanță de pământ.

„Familia mea a fost destul de reticentă la început, nu au fost de acord, după care s-au obișnuit cu ideea. Ei ar fi vrut să fac ceva mai liniștit, să nu fie așa greu, chiar bunica mea îmi spunea că o să îmi fie foarte greu printre atâția băieți, dar treceau pe lângă mine vorbele. Deși sunt între atâția piloți bărbați, nu pot să spun că mă simt protejată și nici nu aș vrea să mă simt așa pentru că aș pierde din vedere anumite lucruri, nu aș mai învăța așa cum ar trebui, eu vreau să am același tip de tratament și din partea instructorului, pentru că, dacă el s-ar fi purtat cu mine altfel decât cu ceilalți, poate eu nu aș fi învățat ce trebuia ca să ajung la un anumit nivel. Nu progresezi dacă ești ca un glob de cristal pus deoparte și șters de praf din când în când. Am avut norocul să am parte de instructori care au înțeles lucrul acesta și care nu s-au cramponat de faptul că aud o voce de fată și să spună: „și-așa nu am ce să o învăț, mai bine lasă!”, a explicat Simona Măierean.

Femeia care a pilotat un avion de luptă este convinsă că, dacă primul său instructor nu avea încredere să o lase să zboare singură, acum ar fi fost un simplu salariat civil în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Un om i-a marcat viața și cariera în doar câteva minute. „Dacă primul meu instructor nu avea încredere în mine și nu mă lăsa să zbor în simplă comandă, mă opream acolo și acum eram un salariat civil. Dacă tu nu te încadrezi să ieși la simplă comandă nu zbori. Oricum, am mai fost evaluată și de un al doilea instructor, tocmai pentru a vedea și o altă părere, pentru a evita subiectivismul. Ai un anumit număr de ore și exerciții pe care trebuie să le faci”, a mai spus Simona.

Drumul până la zborul cu avionul MIG 21 Lancer a fost unul destul de lung, cu luni de zile de muncă asiduă, zboruri și exerciții pe care Simona Măierean le-a făcut încă din timpul studenției în cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, iar apoi la Școala de Aplicație de la Bobocu, unde vacanțele de vară le petrecea pe aerodrom. Acolo a învățat să zboare prima dată cu un avion ușor, de tip IAK-52. Citiți articolul integral, aici