Scriitor român, laureat al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură în 2016

207

claudiu_florian

Comisia Europeană a dat publicității astăzi, 5 aprilie a.c., lista câștigătorilor Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) din anul 2016. Premiul se acordă anual, începând cu 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție (țările participante sunt selectate anual, prin rotație). Cei 12 laureați din acest an sunt:

  • Christophe Van Gerrewey (Belgia),
  • Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia și Herțegovina),
  • Antonis Georgiou (Cipru),
  • Bjørn Rasmussen (Danemarca),
  • Paavo Matsin (Estonia),
  • Selja Ahava (Finlanda),
  • Nenad Joldeski (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei),
  • Benedict Wells (Germania),
  • Gast Groeber (Luxemburg),
  • Claudiu Mihail Florian (România),
  • Jasmin B. Frelih (Slovenia),
  • Jesús Carrasco (Spania).

Premiile vor fi acordate câștigătorilor în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la 31 mai la Concert Noble din Bruxelles, în prezența Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, a doamnei Silvia Costa, președintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European și, totodată, în prezenta unor reprezentanți ai Președinției olandeze a Uniunii Europene.

Finanțat prin programul Europa Creativă, acest premiu are rolul de a atrage atenția asupra creativității, diversității și bogăției literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel național pentru opere literare din alte țări europene.

Premiul susține autorii emergenți, care au publicat între 2 și 4 opere de ficțiune. Cărțile propuse pentru premiere trebuie să fi fost publicate cu cel mult 5 ani înainte de decernarea premiului.

Țările din care pot proveni autorii câștigători sunt statele membre ale Uniunii Europene, țările Spațiului economic European (Norvegia și Islanda) și țările candidate și potențial candidate la UE (Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia).

Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European Booksellers Federation (EBF), European Writers’ Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere și organizează ceremonia de decernare a premiilor. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante.

Fiecare câștigător primește 5.000 euro și, mai important, beneficiază de promovare și vizibilitate internațională la cele mai importante târguri de carte ale Europei, inclusiv cele de la Frankfurt, Londra și Paris.
Informații complete privind Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt disponibile pe pagina de internet a EUPL.

RO - Claudiu M. Florian1.jpg

Claudiu Mihail Florian s-a născut în 1969 la Rupea, judeţul Braşov. Licenţiat în Germanistică, la Bucureşti, în 1994. Magister în Ştiinţe Umaniste Interdisciplinare în limba Germană, la Bucureşti (1996), şi în Istorie Contemporană, la Bielefeld / Germania (2000). În perioada studenţiei, a tradus în româneşte o serie de romane din limbile engleză şi germană, între care câte două de Sven Hassel şi Hermann Hesse. Din anul 2002, angajat al Ministerului Afacerilor Externe.

A debutat cu Vârstele jocului. Strada CetățiiZweieinhalb Störche – în limba germană în 2008, la Editura Transit, Berlin. A avut cronici excelente în revistele germane. În România cartea a fost publicată în anul 2012 la editura Cartea Românească.

Romanul reprezintă încercarea de portretizare, cu intensităţi diferite, a confluenţei dintre cinci mentalităţi: ardelenească, oltenească, săsească, regăţeană, vest-germană, patru generaţii: străbunici, bunici, părinţi, copil – prezente sincronic, în acelaşi moment temporal, trei istorii: românească, săsească, germană, două culturi: a românilor şi a saşilor transilvăneni şi a unui prezent continuu: mijlocul anilor ’70 în România.

Este, de asemenea, o carte a paradoxurilor privite cu ochii copilului, între care dominant apare cel al existenţei numeroşilor fraţi ai bunicilor, tatălui, tovarăşilor de joacă, a popoarelor  şi ţărilor „frăţeşti”, chiar, contrapusă permanent sentimentului lipsei unui frate propriu şi existenţei copilului singur la… bunici.

Claudiu Mihail Florian este cel de-al treilea scriitor român care primește Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, după Răzvan Rădulescu, cu Teodosie cel Mic în 2010 și Ioana Pârvulescu, cu „Viaţa începe vineri” în 2013.