Sărbătorirea „Zilei Universale a Iei” în Adeje, Tenerife

“Ziua Universală a Iei” a fost celebrată și în comunitatea românilor din Insulele Canare, la Centro de Seguridad y Convivencia din Adeje, Tenerife, duminică 24 iunie a.c., începând cu ora 17:00.

La eveniment au participat peste 200 de persoane din comunitățile românești și alte naționalități din Insulele Canare, precum și numeroși invitați. Printre aceștia s-a remarcat prezența Oliviei Delgado Oval (senator), al avocatei Alina Elena Râmaru (consul onorific al României în Insulele Canare) dar și a unor reprezentanți locali din Adeje, Arona și Guía de Isora: Manuel Luis Méndez Martin, consilier pe probleme de dezvoltare economică și politica ocupării forței de muncă din Adeje; Zebenzui Chinea Linares, consilier special pe probleme de relații instituționale și de tineret din Adeje; Carmen Nieves Rodríguez Fraga, consultant al primarului pe probleme de securitate din Adeje; Isidoro Meneses Pérez, responsabilul de protocol din Adeje; David Pérez, consilier pe probleme de turism din Arona; Ángeles González Rodriquez, viceprimar, delegat pe probleme de siguranță și cetățenie din Guía de Isora, și secretarul Parohiei Ortodoxe Române din Tenerife, Ioan Tânțaș.

Conform tradiției românești, autoritățile și participanții au fost întâmpinați la intrare cu pâine și sare de către Angelica Tihan.

Programul organizat de Asociația Rumacan, conceput și prezentat de către Gisela Ghiuzan, a cuprins o expoziție de ii vechi aparținând Angelicăi Tihan, Manuelei Simona Chirilă, Adelei Felicia Lațiu, Nadiei Bobu, și o ie nouă, în lucru, a creatoarei de artă populară Alina Pupăză Pintilei.

În salonul dedicat evenimentului a fost organizată și o expoziție de fotografie intitulată ”România – tradiție și cultură”, aparținând artistului fotograf Constantin Pletosu.

În discursul său, Alina Elena Râmaru, consul onorific al României în Insulele Canare, a evidențiat creșterea numărului de întreprinzători români în Spania și pe plan local, și a mulțumit primăriei din Adeje pentru sprijinirea integrării comunității românești în zonă. Zebenzui Chinea Linares, consilier special pe probleme de relații instituționale și de tineret din Adeje, a remarcat buna integrare a acestei comunități în localitate și a menționat evenimentele organizate de Asociația Rumacan, confirmând încă o dată disponibilitatea autorităților locale de a continua susținerea comunității și a asociației în viitor.

Spectacolul de muzică și poezie românească a fost susținut de tinerii din comunitatea românească: Andra, Eva-Luna, Ari, Ilinca Pletosu, cu participarea excepțională a chitaristului de origine română, Giulio Vion, maestru de chitară și colaborator al mai multor artiști internaționali.

În partea a doua a programului, Adina Bandini Lazăr, președinta Asociației Rumacan, a înmânat diplome pentru recunoașterea meritelor activităților lor, următoarelor persoane care fac cinste comunității românești din Tenerife: Elena Gabriela Badea – campioană de Kick Boxing modalitate Point Faith în 2017 și care se pregătește pentru campionatele mondiale; Marina Patricia Trif – interpret-traducător de limba engleză, franceză, spaniolă și română; Cătălina Moldovanu-Giebl – artist plastic, care a oferit o lucrare importantă Primariei din Adeje; Laurențiu Condraschi – campion european în anul 2013 și campion mondial în 2015 de Qwan-Ki-Do, în momentul de față antrenor al selecției și cluburilor spaniole din acest sport.

La sfârșitul evenimentului invitații au avut ocazia să guste din produsele culinare românești oferite de restaurantele și sponsorii manifestării. Nu au lipsit cântecele și dansurile populare care au creat atmosfera atât de dorită și asteptată de românii din Tenerife. Evenimentul s-a încheiat cu o spectaculoasă tombolă cu premii, oferită de sponsorii locali și prezentată de Ana Liliana Ionescu.

Pe lângă Primăria din Adeje și Escuela de Seguridad y Convivencia, la eveniment au mai colaborat și diverse firme din Tenerife, majoritatea dintre ele fiind administrate de întreprinzători români: Allianz Seguros ProSeguros, Alymetal, Aquarius Dive Center, Beauty Estetica Avanzada, C.B.Adolfo, Edificando Sueños, Express Print, Flipper Uno, Michelangelo Hairdresser, Promocasa, Quad Squad Tenerife, Rainbow Cafe, Restaurantul La 3.60, Restaurantul Limoncello, Restaurantul Siempre Listo, Restaurantul Transilvania, SAMCOM Stoian Tihan, SPA Alegria, Star Foto Canarias, Tenerife Holidays, VideoTenerife.eu, Viña Italia, precum și voluntarii: Adriana Valentina Keresztesy, Ema Dale, Patricia Ionescu și Manuela Simona Chirilă.

Desemnați de Asociația RumaCan din Insulele Canare, un mic grup de români au pregătit, timp de o lună, până în cel mai mic detaliu, această întâlnire a spritului și sufletului românesc, perioadă în care, românii care nu se cunoașteau între ei, s-au descoperit cu acest prilej, ca oameni de afaceri reuniți într-un grup, firme și servicii românești în Tenerife, și nu au ezitat să-și ofere ajutorul pentru a susține desfășurarea evenimentului.

Echipa care a dat viață acestei sărbători românești la mii de kilometri depărtare de țara natală, și care s-a străduit să iasă totul ca la carte, a fost formată din Adina Lazăr, Gisela Ghiuzan, Cimena Costin, Ana Liliana Ionescu, Giulio Vion, Andreia și Constantin Pletosu.

Sursa: Asociația RumaCan din Insulele Canare

Foto: Star Foto Canarias