San Sebastián, ultimul refugiu al Belle Époque

473

San Sebastián, ultimul refugiu al Belle Époque, de Kasandra Kalmann Năsăudean

San Sebastián (cunoscut oficial ca Donostia sau Donosti) nu este doar mândria provinciei Guipuzcoa sau ochiul drept al Euskadi. Nu este rar să auzi că este probabil cel mai frumos oraș al țării. Toate sunt cuvinte frumoase pentru un oraș care a atins apogeul în secolul al XIX-lea, când a devenit un loc de băi termale și de viață bună pentru monarhi și aristocrați.

Regina-regentă a Spaniei, Maria Cristina, văduva regelui Alfonso al XII-lea, a petrecut vara timp de trei decenii în San Sebastián, găzduită în frumosul palat Miramar de pe malul plajei Concha, care a devenit emblematic pentru o modă care nu a fost trecătoare deloc. Astfel, Donostia a fost împodobit cu frumoase palate, ornamente din secolul al XIX-lea și s-a deschis luxului epocii fără a-și pierde caracterul blând și liniștit al cetățenilor săi care vedeau cum orașul lor devenea tot mai mare.

Astăzi, San Sebastián este, pe deplin, un oraș inovator, avangardist, cu cea mai mare densitate de stele Michelin pe metru pătrat și cu o serie de locații clasice în care, cu prieteni sau fără ei, se pot trăi multe experiențe minunate care ne vor transforma în adevărați donostiarras. Acolo, călătorii, plimbăreții întâmplători și locuitorii devin esențiali într-o scenografie în care cortinele nu se închid niciodată și nu există sfârșit de act. Nici măcar atunci când pe acest decor teatral cad picături de ploaie și soarele nu apare o lună.

Sfaturi pentru cei care vizitează pentru prima dată San Sebastián (Donostia).
Dacă venim cu mașina, cel mai bine este să căutăm un loc de parcare cât mai curând posibil, pentru că nu o vom mai folosi (parcări centrale precum Kursaal, La Concha, Okendo, Boulevard sau Buen Pastor). San Sebastián este un oraș pentru a fi explorat în totalitate pe jos (atât pe cont propriu, cât și cu o vizită ghidată). Dacă începem plimbarea din centrul orașului, totul este la o distanță accesibilă și cel mult am putea lua funicularul către Muntele Igueldo pentru a ne bucura de o priveliște spectaculoasă asupra golfului. Donosti este făcut pentru cei care iubesc să meargă pe jos.

Odată ajunși acolo, vă propun câteva locuri spectaculoase de vizitat în San Sebastián într-o evadare de una sau două zile. Desigur, nu veți avea timp să faceți totul într-o singură zi, dar dacă veți petrece mai mult timp sau veți reveni în oraș, aceste recomandări vă vor ajuta să vă bucurați de o vizită de neuitat.

Străbateți plaja La Concha în sus și în jos!
La Concha și-a câștigat pe merit titlul de cea mai frumoasă plajă urbană din Europa. Este, fără îndoială, sufletul cel mai pur și emblematic marin al Donostiei. Are o lungime de 1.300 de metri până la granița cu Palatul Miramar și Plaja Ondarreta. Promenada pe care o putem începe, de exemplu, de la primăria orașului (vechiul cazinou) sau de la portul în sine, se caracterizează prin eleganța balustradei în alb proiectată de Juan Rafael Alday și cele peste 100 de felinare (toate diferite) care ne călăuzesc drumul. Acestea sunt exemple ale modernismului și eleganței care, la începutul secolului al XX-lea, începeau să contureze un oraș a cărui faimă depășea deja frontierele. Plimbarea pe care o facem acolo, fie pe pavajul din piatră, fie pe nisipul plajei (când permite marea), este fabuloasă și ne permite să descoperim formele și manierele unui oraș care se privește în fiecare zi în această adevărată oglindă a Mării Cantabrice.

Așează-te și privește orizontul de pe una dintre bănciile Palatului Miramar!
La granița exactă dintre La Concha și Ondarreta se înalță o movilă complet verde, pe care se află o frumoasă clădire de arhitectură clasică englezească cunoscută sub numele de Palatul Miramar. A servit ca reședință de vară a Reginei Maria Cristina și a altor membri ai familiei regale începând din 1887 și, după aproape un secol, a fost vândut primăriei San Sebastián (în prezent servește ca sediu pentru cursurile de vară ale Universității Țării Bascilor și Centrului Superior de Muzică).

Proiectat ca un autentic „cottage” britanic, este una dintre cele mai distincte clădiri ale orașului, care dă numele unui întreg parc plin de copaci, unde oamenii vin să se plimbe, să se relaxeze sau să facă sport. Lângă palat există mai multe bănci de pe care se poate vedea La Concha, Ondarreta și insula împădurită Santa Clara. Vă recomand să vă așezați pe una dintre ele (dacă vremea permite) și să priviți complexitatea golfului. Ce cadou pentru priviri, nu-i așa?

Observă cum marea se piaptănă pe plaja Ondarreta!
Când plaja Ondarreta se unește cu ultima frontieră terestră a Golfului La Concha, avem la dispoziție una dintre capodoperele sculptorului basc Eduardo Chillida. Este un ansamblu de trei piese mari de oțel pe stânci, numit „Piaptănul vântului”, care curăță orizonturile Mării Cantabrice de mai bine de trei decenii. Un jucător Chillida a spus odată că „marea trebuie să intre în San Sebastián deja pieptănată”, după ce a contemplat puterea valurilor, ondulând crestele și călcând spuma albă, făcând scântei pe mal.

„Piaptănul vântului” este un loc de întâlnire al donostiarras care merg până la capătul promenadei pentru a vedea cum oceanul furios devine o pură frumusețe de pe tribunele construite special pentru a vedea mari spectacole. Acest loc este marea învelită în hârtie de cadouri. Un loc unde ochii nu se închid niciodată pentru a asculta cântece în euskera care se topesc pe stânci.

Urcați cu funicularul pe Muntele Igueldo și bucurați-vă de peisaje!
Cu funiculare care funcționează din 1912, urcați până în vârful Muntelui Igueldo. Costă foarte puțin (3,75 € dus-întors, iar copiii sub 7 ani plătesc 2,50 €), pleacă la fiecare sfert de oră și sunt deschise în fiecare zi, cu excepția iernii când închid miercurea) și ne permite să accesăm cele mai bune terase panoramice de unde să admirăm și să fotografiem perfect Golful La Concha. Indiferent dacă este o zi însorită sau nu, merită să ajungeți aici, chiar și doar pentru a vă bucura de priveliște și a înțelege cum este structurat frumosul oraș San Sebastián.

În plus, există un parc de distracții ideal pentru familii cu copii mici și un turn cu aspect medieval care a funcționat ca far timp de mult timp. Mulți catalani care vizitează orașul fac comparație cu Barcelona și susțin că această parte a Muntelui Igueldo ar fi ceva asemănător cu Tibidabo (vârful cel mai înalt al al munților Serra de Collserola, care domină Barcelona). Acest lucru depinde de preferințele vizitatorului. Un parc de distracții pe vârf și un paradis pentru cei care caută, probabil, cele mai bune priveliști ale orașului.

Îndrăgostește-te de farmecul centrului vechi al orașului!
Înainte de a ne lăsa captivați de partea veche, bucătăria bună și nelipsitele pintxos donostiarras, încă avem ocazia să ne delectăm cu detalii delicioase ale celor mai tipice cartiere din oraș. În partea veche, de exemplu, avem o piață ca Plaza de la Constitución cu balcoane numerotate, care ne amintesc de timpurile în care era o arenă taurină. Aici se aude în fiecare an legendarul tamborrada în timpul festivalurilor, deși este unul dintre locurile preferate de întâlnire ale localnicilor înainte de a ieși în „gașcă” pentru un pahar bun de vin și pentru a gusta din pintxos de pe Calle del 31 de agosto.

Pentru iubitorii de artă trebuie să menționăm că există un ax (Loyola-Hernani-Calle Mayor) care adună două ansambluri religioase indispensabile pentru a înțelege San Sebastián. La un capăt se află Catedrala Buen Pastor, de stil neogotic. Turnurile catedralei pot fi văzute din orice parte a orașului. La celălalt capăt, în centrul vechi, se află Biserica Santa María del Coro, cu o fațadă în baroc – rococo extraordinar care luminează Calle Mayor de la începutul secolului al XVIII-lea (deși face parte dintr-un templu medieval anterior).

Distracție cu pintxos în centrul vechi.
Să faci turism este foarte bine, dar este adevărat că poate fi foarte obositor. Pentru a-ți recăpăta forțele și a trăi autenticul stil donostiarras, cel mai bine este să observi ce fac localnicii atunci când vine ora mesei (sau mai degrabă a aperitivului). Ies să mănânce pintxos. Centrul vechi are o densitate atât de mare de baruri pe metru pătrat, încât nu știi cu ce să începi. Cel mai bine este să verifici dacă sunt oameni înăuntru și să te lași sedus de o bară bine așezată, cu adevărate opere de artă culinară pe care să le însoțești cu un „txikito” (un pahar mic de vin) sau un „zurito” (bere mică) așa cum este tradiția.

Există locuri care servesc pintxos de la cele tradiționale până la cele mai avangardiste. De la cele mai ieftine la cele mai scumpe. Asta depinde deja de gusturile noastre (și de buzunarul nostru), dar cel mai bine este că există multe și foarte bune alternative pentru a face din mersul la pintxos una dintre cele mai bune experiențe în escapada noastră la San Sebastián.

Este o idee bună să începi pe Calle del 31 de agosto, zonă cu multă tradiție pentru pintxos.
Unul dintre preferatele noastre, atât pentru sortiment cât și pentru servirea amabilă și prietenoasă a clienților, este Gandarias (Calle 31 de agosto, nr. 23), precum și Atari Gastroteka (Calle Mayor 18, în fața Bisericii Santa Maria), cu un design foarte atractiv. La Bar Zeruko (Calle Pescadería 10) se fac adevărate minuni gastronomice sub formă de pintxos, cu cele mai bune preparate din bucătăria modernă donostiarra. Dar acesta este deja un „număr unu”. Nu știu dacă fac bine să-l recomand…

Diversitatea este cheia, și vom avea nevoie de un număr nelimitat de călătorii la Donosti pentru a putea spune care sunt cele mai bune locuri pentru pintxos din oraș. Din fericire, noi am avut norocul ca prietena noastră donostiarra Anne să ne ducă să încercăm câteva locuri și să știți că, să descoperi locuri extraordinare de mână cu un localnic aduce întotdeauna beneficii.

Descoperă clădirile San Sebastián-ului romantic din Belle Époque!
Umbra Belle Époque în Donostia este lungă. Rapid ne dăm seama că pare că ne aflăm în Parisul secolului al XIX-lea doar privind câteva fațade sau plimbându-ne pe unul dintre bulevardele orașului. Un exemplu foarte clar este Primăria San Sebastián-ului, amplasată în ceea ce era un vechi cazinou unde se mutau jetoanele bogaților din toată lumea. A fost deschisă în 1897 și a funcționat până în 1924, când jocurile de noroc au fost interzise. De atunci nu a mai fost „Montecarlo”, ci a fost folosită ca primărie.

Acestea sunt doar câteva locuri de văzut și lucruri de făcut în San Sebastián pentru a vă bucura la maximum de această minunată destinație. Orașul are multe de oferit și cu siguranță veți găsi și alte activități care să vă impresioneze și să vă facă să vă îndrăgostiți și mai mult de această frumoasă regiune a Euskadi. Să aveți o escapadă memorabilă și plină de experiențe de neuitat!

Fotografii: Arhiva OR, Pixabay, Freepik 
Material publicat în ediția tipărită nr. 148, Anul XIII, pentru luna august 2023.

Nota Redacției:

Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium) din Santa Susana (CA), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat tuturor românilor din Peninsula Iberică și de pretutindeni, publicație de limbă română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online, de peste 13 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid.