„Să fie perseverenți, să muncească cinstit și să creadă în visele lor”

284

Interviu cu Alina Manuela Sasu, avocat român în Zaragoza
Este originară din Craiova și locuiește în Spania de 11 ani, practicând aici avocatura.
În România a lucrat timp de zece ani în învățământ, primii doi ani la un liceu de profil din Craiova, iar următorii în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. La venirea în Spania, în anul 2007, și-a fixat ca prioritate imediată învățarea limbii spaniole. A urmat echivalarea studiilor de specialitate juridică, acțiune finalizată în timpul record de numai 3 ani. Din anul 2013 lucrează ca avocat în Zaragoza și promovează România ca destinație turistică pentru publicul spaniol. Alina Manuela Sasu este nominalizată pentru premiile de excelență acordate în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”

Occidentul Românesc: Sunteți o prezență tonică și optimistă în peisajul publicistic românesc și spaniol, atât online, cât și pe suport tradițional, de hârtie, insuflând curaj românilor dispuși să se remarce prin muncă și prin cinste în străinătate. În ce proporție se distribuie, pe demersurile pro-România pe care le întreprindeți, persoana publică și cea privată? Mai precis, cât anume din implicare se datorează avocatei și cât anume revine persoanei reflectate în plan privat, ca femeie și mamă?

Alina Manuela Sasu: Nu pot să vorbesc de proporții sau măsuri. Nu există o rețetă anume și nicio cantitate bine stabilită. În ceee ce privește persoana publică, dar și cea privată, pot să vă spun că încerc să dau întotdeauna tot ce este mai bun. Dacă eu nu sunt mulțumită cu mine însămi, atunci nici ceilalți nu vor fi, iar munca mea va fi în zadar. Trebuie să îmbini utilul cu plăcutul și să faci totul ca și cum l-ai face pentru tine.

Prin tot ceea ce am întreprins atât în meseria de avocat pe care o desfășor în Zaragoza, cât și ca simplu cetățean al comunitații din care fac parte, cu foarte multă seriozitate, muncă și perseverență, am încercat și încerc, pe cât posibil, să ajut persoanele care apelează la mine, în soluționarea problemelor pe care le întâmpină în țara de adopție.

Occidentul Românesc: Energia pe care ați investit-o în acțiunile de promovare a României în străinătate, inclusiv ca destinație turistică – prin intermediul site-ului pe care l-ați creat în acest sens – a fost mediatizată pe platforme dedicate propagării știrilor pozitive despre țara noastră (de exemplu „surprisingromania”). Ați avut de la bun început intenția de a contrabalansa astfel unele informații cu caracter eronat sau superficial, vehiculate prin presă?

Alina Manuela Sasu: Ideea paginii mi-a venit într-o vară, pe când eram în România, în vizită cu niște prieteni spanioli, care au rămas încântați de tot ceea ce au văzut în țara mea. Ulterior, au recunoscut faptul că niciodată nu s-ar fi gândit să viziteze România. La revenirea în Spania, am început să caut site-uri de specialitate cu informații despre România, care promovau turismul românesc în limba spaniolă. Nici măcar site-ul Ministerului Turismului din România nu dispunea de traducere în limba spaniolă. Am vizitat câteva agenții de turism din oraș, cerându-le informații despre o posibilă vacanță în România. De fiecare dată mi se spunea că România nu oferă pachete turistice în Spania, drept pentru care nu îmi pot recomanda o asemenea vacanță. Nu înțelegeam cum este posibil ca autoritățile române să nu țină cont și de turistul spaniol.

Necesitatea de a promova România, oamenii, cultura, tradițiile și obiceiurile românești a fost un motiv suficient pentru a mă determina să creez acest site. Era o bună oportunitate de a le arăta spaniolilor fața frumoasă a României, cum trăiesc și care este viața de zi cu zi a românilor. Crearea site-ului mi-a servit atât pentru a cunoaște aspecte tehnice, dar mi-a oferit, totodată, posibilitatea de a-mi însuși cunoștințe în ceea ce privește era digitală. Toate acestea m-au ajutat atât în munca mea de avocat, cât și în proiectul în care sunt implicată acum, Diaspora Start Up “Fii antreprenor în țara ta!”, unde realizez, printre altele, activitatea de community manager. Intenția mea era ca spaniolii să vorbească despre România, în condițiile în care erau incapabili să-ți numească mai mult de două personalități românești importante. Auziseră doar despre Dracula și Nadia Comăneci…

           

Occidentul Românesc: În urmă cu doi ani, într-un interviu acordat ziarului aragonez „El Heraldo”, afirmați că doriți să vă implicați și în viața civică din orașul în care rezidați și că ați început să colaborați inclusiv cu un partid politic. Care au fost, mai concret, acele demersuri și cum s-au continuat? Ce acțiuni de implicare le recomandați, în acest sens, românilor din Spania?

Alina Manuela Sasu: Am fost înscrisă în partidul Ciudadanos, la începuturile lui în Zaragoza. Pe atunci eram mai puțin de 40 de persoane implicate în acest proiect. Era unul iluzionat, bazat pe schimbarea și regenerarea clasei politice. După câteva luni mi-am dat însă seama că în programul partidului nu exista niciun proiect concret pentru românii rezidenți în Spania. Am renunțat. A fost o experiență nouă, curioasă pentru mine. Tuturor românilor le-aș recomanda, în primul rând, să-și cunoască drepturile, dar și obligațiile. Nerecunoașterea lor poate duce la situații destul de nefavorabile. De aceea este bine să știm normele de care dispunem pentru a ne apăra drepturile.

Occidentul Românesc: Ați păstrat cetățenia română, parțial și pentru că Spania nu acceptă dubla cetățenie. Dacă ar fi posibil, ați solicita-o și pe cea spaniolă sau preferați să vă identificați în continuare cu țara natală?

Alina Manuela Sasu: Așa cum bine știți, românii din Spania constituie, de mai mulţi ani, cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din peninsulă. În acest moment, între România și Regatul Spaniei nu există niciun acord privind obținerea dublei cetățenii. Cei care vor să obţină cetăţenia spaniolă, deoarece vor să se integreze total în societatea adoptivă, trebuie să renunţe la cea română. Renunțarea la cetățenia română este o decizie personală. Fiecare hotârăște acest lucru în funcție de interesul sau necesitatea pe care o are. De exemplu, mulți tineri doresc să intre în corpul de poliție și sunt nevoiți să solicite naționalitatea spaniolă. În cazul meu, pot să vă spun că sunt mândră că sunt româncă, deși mă simt foarte bine în Spania.

Occidentul Românesc: După absolvirea facultății în România ați lucrat timp de zece ani în învățământ. Acum, în calitate de părinte, vă confruntați cu sistemul de învățământ spaniol. De asemenea, în etapa echivalării studiilor, ați absolvit în timpul record de doar 3 ani Facultatea de Drept din Zaragoza, susținând 11 examene. Constatați diferențe între cele două sisteme de învățământ, respectiv între cele două maniere de educare a tinerilor? Dacă da, care sunt ele și în ce măsură afectează generațiile viitoare, deci, implicit, viitorul celor două țări?

Alina Manuela Sasu: Învățământul este un subiect de suflet. Așa cum ați menționat, am lucrat timp de zece ani în acest domeniu. Primii doi ani la un liceu cu profil din Craiova, pentru ca, ulterior, să-mi desfășor activitatea în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, de unde am plecat în anul 2007, când am hotărât să mă stabilesc în Spania. Ca întotdeauna, începutul este mai greu. Așa a fost și în cazul meu. La sosirea în Spania, mă loveam tot timpul de bariera lingvistică. La un an de la venirea mea aici, am început să stăpânesc destul de bine limba spaniolă, așa că am hotărât că este timpul să-mi echivalez studiile efectuate în România. Nu bănuiam niciodată că funcționarii Ministerului Educației din Spania vor avea nevoie de un an și două luni pentru aprobarea cererii. Aceasta îmi conferea dreptul de a mă înscrie la o facultate din Spania. Am ales Zaragoza.

Aveam la dispoziție 4 ani și 11 examene de susținut. Nu a fost deloc ușor. Deși nu mi se permitea participarea la cursuri, aveam acces la materialele bibliotecii facultății. Nu cunoșteam profesorii, nu știam mai nimic despre sistemul de învățământ spaniol. Cu foarte mult efort, perseverență și ambiție, am reușit să trec cele 11 examene în doar trei ani. În anul 2013 mi se recunoștea titlul de Licențiată în Drept. Din acel moment am început să lucrez ca avocat.

În sistemul de învățământ românesc, încă din școala primară și până la facultate, cantitatea de informație prezentată depășește cu mult optimul în ceea ce privește randamentul procesului de învățare pentru un elev sau student. Se petrec aproxmativ 17 ani învățând, pregătindu-ne pentru viață. Efortul pe care îl depun elevii/studenții români este uriaș, având în vedere programele stufoase după care studiază. Spania nu stă nici ea prea bine la capitolul învățământ. Sistemul acesta are și el problemele sale. Se punctează memorizarea mecanică, fără a se ține cont de nevoile fiecărui individ. Fără o motivare adecvată, elevii ajung să-și piardă interesul pentru studiu. 

Occidentul Românesc: Care sunt „lecțiile” cele mai importante pe care le-ați luat cu dumneavoastră din România și de la care nu vă abateți, ghidându-vă după ele în continuare? Analog, la ce este mai bine să se renunțe, atunci când se vine din România în Spania?

Alina Manuela Sasu: Capacitatea de adaptare ar fi una dintre ele. Toți știm cât este de complicată viața de zi cu zi în România, cât este de exigentă. Suferința te obligă să “lupți” pentru a putea trece peste toate adversitățile întâlnite. Odată ajuns în Spania, te întâlnești cu alt fel de obstacole, precum bariera lingvistică, culturală, începutul unei noi vieți de la zero. Când ai obținut ceea ce ai vrut, vine o criză economică și se produce un ”boom” digital, care te obligă să te reinventezi și să te adaptezi la noua situație. Atunci îți dai seama că toată suferința și tot ceea ce ai trăit în trecut îți pot fi de folos pentru această nouă provocare.

La prejudecăți. Să nu uităm că timp de 45 de ani România a avut un sistem totalitar. Toți am trăit condiționați de ceea ce vedeam și credem că este normal să fie așa, pentru că asta se întâmpla în viața de zi cu zi în România. Însă ajungem aici și ne dăm seama că realitatea este alta și că nu trebuie să mai judecăm pe nimeni și nimic fără să știm despre ce este vorba. Totul este posibil atâta timp cât ai ambiție și respecți regulile scrise și nescrise ale unei societăți.

Occidentul Românesc: După părerea dumneavoastră, care sunt atuurile cele mai mari ale Spaniei, în raport cu România, dar și cu alte țări?

Alina Manuela Sasu: Sunt multe de spus, dar printre cele mai importante le-aș aminti pe acestea: lipsa birocrației, clima și climatul economic, infrastructura, respectul pentru lege – să nu uităm că România este printre „fruntașele” Uniunii Europene ca  nivel ridicat de corupție, accesul ușor la credite în mai bune condiții pentru întreprinzători, sistemul de sănătate mult mai eficient și, nu în ultimul rând, egalitatea între femei și bărbați.

Occidentul Românesc: Pentru final, aveți un crez sau un mesaj special, pe care doriți să-l adresați românilor din Spania?

Alina Manuela Sasu: Să continue să fie perseverenți, să muncească cinstit și să creadă în visele lor. Totodată, să nu uite de unde au plecat și să facă tot posibilul să se integreze în Spania, țara care ne-a adoptat.

A consemnat: Gabriela Căluțiu Sonnenberg

Foto: arhiva personală a Alinei Manuela Sasu