DPRRP și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” în subordinea noului Minister pentru Românii de Pretutindeni (MRP)

11

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a fost înființat în baza Ordonanței de Urgenţă, OUG nr.1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

MRP a preluat prin reorganizare activitățile, personalul și structurile din domeniul relațiilor cu românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni – DPRRP). Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni a trecut de asemenea din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Prin art. 20 din OUG nr.1/2017 s-a stabilit obligația ministerelor nou înființate ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ anterior menționat să propună Guvernului spre adoptare proiectele hotărârilor Guvernului pentru reglementarea măsurilor privind organizarea și funcționarea lor. Astfel prin Hotărârea Guvernului nr.17/2017, au fost reglementate organizarea şi funcționarea ministerului și trecerea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni în subordinea MRP.