Ruxandra Săraru: Un far de excelență pentru viitoarele generații de profesioniști în mass-media românească

1.422

Într-o epocă în care media se transformă rapid și tehnologia redefinește modul în care accesăm și consumăm informația, există câteva figuri care rămân constante prin calitatea și dedicația lor. Una dintre acestea este Ruxandra Ileana Săraru, un nume sinonim cu profesionalismul și integritatea în jurnalismul românesc.

Ruxandra Săraru și-a început cariera într-o perioadă tumultoasă pentru România, dar acest lucru nu a făcut decât să-i întărească rezoluția și pasiunea pentru jurnalism. Absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din București, cu o diplomă Magna cum Laude, și deținătoare a unui masterat de la Colegiul Național de Apărare, București, Ruxandra și-a construit fundația unei cariere impresionante.

Din 1990, Ruxandra Săraru a fost o prezență constantă în Societatea Română de Radiodifuziune, ocupând diverse roluri de la redactor de rubrică la consilier principal și director la Direcția Comunicare și Marketing. Din decembrie 2014, face parte din Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, demonstrând o versatilitate remarcabilă și o capacitate de adaptare la multiplele fațete ale industriei media.

Vocea care a mișcat România

Emisiunea „Oameni care mișcă România” de la Radio România Actualități este doar una dintre realizările notabile ale Ruxandrei Săraru. Aceasta nu doar că a adus în prim-plan figuri importante din diverse domenii, dar a și reușit să capteze esența schimbării și dinamismului din societatea românească. Emisiuni precum „Postmeridian”, „Orele serii” și „În direct cu ascultătorii” au consolidat relația sa cu publicul, transformând-o într-o voce respectată și de încredere.

Versatilitatea sa nu s-a limitat doar la radio. Ruxandra Săraru a avut o prezență semnificativă și în televiziune, realizând emisiuni pentru Pro TV, Acasă TV, TVR și A7TV. Producții precum Bună seara, București! Bună seara, România!” și „Față în față cu Ruxandra Săraru” au demonstrat abilitățile sale excepționale de prezentator și realizator de emisiuni.

Pe lângă activitatea în radio și televiziune, Ruxandra Săraru a fost președintele Fundației Radio România între 2007 și 2014, contribuind la numeroase inițiative culturale și educative. În 2019, și-a publicat cartea „Fals tratat de supraviețuire” la Editura RAO, adăugând o nouă dimensiune carierei sale diverse.

Ceea ce o distinge pe Ruxandra Săraru nu sunt doar realizările sale profesionale, ci și setul extins de competențe și abilități. Vorbitoare fluentă de engleză și franceză, Ruxandra posedă abilități comunicaționale de excepție, atât în scris, cât și oral. Empatia, inteligența emoțională și simțul umorului sunt doar câteva dintre trăsăturile care i-au permis să stabilească și să mențină relații profesionale durabile și fructuoase.

Cu un simț al ordinii bine dezvoltat și o capacitate impresionantă de a lucra sub stres, Ruxandra Săraru și-a demonstrat abilitatea de a coordona echipe și de a gândi strategic. Pasiunile sale, cum ar fi egiptologia, poezia, lectura și călătoriile, reflectă o personalitate complexă, dedicată nu doar jurnalismului, ci și explorării continue a lumii din jurul ei.

Ruxandra Ileana Săraru rămâne un exemplu de dedicație și excelență în jurnalismul românesc. Într-o carieră care se întinde pe parcursul a mai bine de patru decenii, ea a reușit să inspire și să educe generații de ascultători și telespectatori. Într-o industrie în continuă schimbare, constanța și calitatea muncii sale reprezintă un far de stabilitate și profesionalism.

Cu siguranță, Ruxandra Săraru va continua să fie o figură centrală în peisajul media din România, influențând și modelând viitorul jurnalismului. Pentru profesionalismul său și întreaga activitate, Ruxandra Ileana Săraru a fost nominalizată în campania excelenței românești din afara granițelor, „Noi susținem excelența!”, ediția 2023-2024, un proiect cultural lansat de Occidentul Românesc la 15 ianuarie 2015.

Această nominalizare nu este doar o recunoaștere a muncii sale, ci și o celebrare a impactului său profund asupra jurnalismului și culturii românești. Într-o epocă în care mass-media este adesea criticată pentru superficialitate și lipsă de integritate, Ruxandra Ileana Săraru reprezintă un model de urmat, un exemplu de etică profesională și angajament față de adevăr. Nominalizarea sa în campania „Noi susținem excelența!” subliniază nu doar realizările sale individuale, ci și importanța valorilor pe care le promovează.

Ruxandra Săraru a demonstrat că jurnalismul poate fi atât o artă, cât și o știință, punând în practică abilități de investigare riguroase, alături de o prezentare empatică și captivantă. Prin dedicarea sa neobosită, Ruxandra a reușit să ofere publicului nu doar informații, ci și perspective profunde asupra evenimentelor și fenomenelor de interes public.

Ruxandra Ileana Săraru este mai mult decât o jurnalistă de succes; ea este un far de excelență care luminează calea pentru viitoarele generații de profesioniști în mass-media. Recunoașterea sa prin campania „Noi susținem excelența!” este pe deplin meritată și servește ca un memento al valorii inestimabile pe care o aduce jurnalismului românesc.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Ce anume v-a inspirat să alegeți o carieră în jurnalism și cum v-ați dezvoltat această pasiune?

Ruxandra Săraru: Obișnuiam, cu puțin timp înainte de Revoluție, să colaborez cu Radio România, sporadic este adevărat. În primăvara anului 1990, celebrele Victoria Andrei și Viorica Ghiță-Teodorescu mi-au propus să colaborez mai des și apoi să mă înscriu la concursul de reporter organizat de Radio România Actualități. S-a nimerit ca probele de la acel concurs să se dea pe 13 iunie 1990 (ce dată, ce zi, ce istorie!). Ne-am prezentat doi la concurs, eu și Dragoș Bucurenciu. Proba de concurs a constat în realizarea unui reportaj în București în timpul Mineriadei. Țin minte, ca și acum, la Piața Universității, la Arhitectură, apoi la Gara de Nord, Drumul Taberei și Militari. Acestea au fost locurile de unde am luat imagini sonore și vox pop-uri. La finalul orelor de reportaj, înainte de ora 13:00, am ajuns la Radio unde Adriana Călian-Frăteanu era mâna a doua la emisiunea Post-Meridian și m-a grăbit, m-a presat, să fonotechez contra-cronometru și așa, după ora 13:00, reportajul a intrat pe post. A fost bun sau nu, nu mai țin minte. Cred că ne-au angajat pe mine și pe Dragoș pentru curajul de a străbate Bucureștiul și de a veni cu imagini sonore dintr-un oraș aflat în asediu în chiar centrul său. Așa a început istoria vieții mele la Radio România Actualități, postul fanion pe care îl slujesc și astăzi, după mai bine de 34 de ani. A fost dragoste la prima vedere, patimă, nu pasiune. Am făcut tot ce se poate face în jurnalismul audio și nu încetez să mă îndrăgostesc, de fiecare dată, de Radio România, ori de câte ori mă gândesc la el, intru în clădirea din Gen. Berthelot, îl ascult și-l ador.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum a evoluat percepția dumneavoastră asupra jurnalismului de-a lungul decadelor în care ați activat?

Ruxandra Săraru: Am început, ca tot ziaristul, în presa scrisă, dar primul meu contact cu jurnalismul a fost în liceu, la sfârșitul clasei a IX-a, când am fost invitată să conduc revista Liceului Nicolae Bălcescu, azi Sfântul Sava, numită „Ramuri”. Primul interviu-fluviu, cu pictorul Sabin Bălașa. Au urmat Scânteia Tineretului, SLAST-ul – suplimentul literar al Scânteii Tineretului, revista Secvența de la Festivalurile de la Costinești, condusă de Ion Cristoiu, apoi Radio România Actualități. Din 1996 până în 2004 am fost la ProTV, Acasă TV,  în paralel cu Radio Total, unde am fost director de programe (unde am realizat primul jurnal pe două voci din radiourile private din România), apoi TVR Cultural, apoi m-am întors la Radio România Actualități. A urmat un scurt stagiu la A7TV și, în același timp, tot Radio România Actualități, până astăzi. Aceasta a fost, pe scurt, o istorie de iubire pentru jurnalism și, mai ales, pentru Radio România Actualități. S-a schimbat mult jurnalismul, din anii 1990 până astăzi, devenind tot mai digitalizat, mai sofisticat, mai deschis către multi-media, dar la fel de năvalnic, de contestatar și contestat, pasional și pasionant pentru cine îl face cu credință, curiozitate, obiectivitate și corectitudine. Restul, contează mai puțin.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care au fost cele mai mari provocări întâlnite în rolurile de conducere pe care le-ați ocupat la Societatea Română de Radiodifuziune?

Ruxandra Săraru: În primul rând, la două luni după ce am devenit director de comunicare și marketing, în anul 2008, a trebuit să sărbătorim, sub președinția Mariei Țoghină, optzeci de ani de la primul semnal sonor al Radio România: „Alo, alo, alo, aici Radio București”. Împreună cu o echipă entuziastă, sub conducerea Mariei și a mea, am editat prin Rom Filatelia un timbru filatelic, o monedă aniversară, de argint, scoasă de Banca Națională a României, un set de patru CD-uri cu titlul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” – muzică ușoară -, un concept al Gabrielei Scraba. Au fost multe manifestări, concerte, outdoor și indoor, spoturi video aniversare pe toate televiziunile, gratuit. Am organizat, tot în 2008, un festival de orgă, la Sala Radio, după renovarea marii orgi din sala de spectacole a Radio România. Apoi au fost organizate sărbătorile de Crăciun pentru copiii salariaților din Radio în care, timp de cinci ani la rând, marile nume ale muzicii ușoare românești și cele mai îndrăgite formații au cântat gratis în serile de Crăciun. Îmi aduc aminte că, în 2008, am fost numită Președinta Fundației Radio România unde, lună după lună, an de an, am organizat cele mai diverse manifestări culturale și spectacole. Nu-mi fac bilanțul, dar cele mai mari provocări au fost de natură jurnalistică, interviurile, reportajele, emisiunile mele, naș la emisiuni fiindu-mi, la începuturi, inegalabilul Viorel Popescu. An de an m-am implicat în marile aniversări ale Radio România dar, repet, nu sunt încă la bilanț.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Ce impact considerați că a avut emisiunea „Oameni care mișcă România” asupra audienței și societății românești? 

Ruxandra Săraru: Sper ca prin personalitățile invitate la această emisiune, considerate nu numai de mine modele de urmat, am motivat ascultătorii să creadă în România, în oamenii ei și să pună umărul să o miște în sensul corect.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum vedeți viitorul radioului public într-o eră dominată de digitalizare și media online?

Ruxandra Săraru: Tocmai digitalizarea și mediul online sunt cele care împrospătează genul jurnalistic radiofonic, aducându-i imaginea și spectaculosul. Radioul are acum un mare viitor. Sper că – nu prea târziu – să se revină la taxa Radio și astfel Radioul public să-și păstreze independența, echidistanța și obiectivitatea cu bugete pe măsura eforturilor, profesionalismului, audienței și credibilității sale.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care este amintirea sau momentul cel mai memorabil din cariera dumneavoastră de până acum?

Ruxandra Săraru: Au fost două momente. Primul este interviul video cu tatăl meu, scriitorul Dinu Săraru, la Acasă TV. Al doilea, interviul audio cu tatăl meu, la emisiunea „Oameni care mișcă România”, la Radio România Actualități.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Ce valori și principii v-au ghidat pe parcursul carierei și cum le-ați aplicat în practica jurnalistică?

Ruxandra Săraru: Curiozitatea, în primul rând, apoi obiectivitatea, cât am putut. Echilibrul și patima pentru jurnalism – ca mod de viață. Dacă mai adăugăm imaginația și spiritul de aventură, s-ar putea să nu greșesc.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum ați reușit să mențineți un echilibru între cerințele manageriale și cele editoriale în funcțiile de conducere? 

Ruxandra Săraru: Întotdeauna m-am pus în pielea jurnalistului, în primul rând. Așa am luat și hotărâri. Apoi au fost și sfaturi de la cei mai înțelepți ca mine, pe care le-am ascultat. Și, de asemenea, am avut șansa unei prietenii sfătuitoare cu Maria Țoghină care are un înalt simț al echilibrului și toleranței.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care sunt proiectele sau inițiativele de care sunteți cel mai mândră și ce impact considerați că au avut acestea în domeniul cultural și mediatic?

Ruxandra Săraru: Sunt cel mai mândră de faptul că am fost un jurnalist onest, sper eu, iar dacă emisiunile mele au avut audiență și influență, asta numai Măria Sa Ascultătorul poate să aprecieze.

Un interviu marca Occidentul Românesc realizat de Kasandra Kalmann Năsăudean
Fotografii: Ruxandra Ileana Săraru (Arhiva Personală)