Românii și marocanii în top, la achizițiile de locuințe din interiorul Spaniei
Străinii au achiziționat peste 12% din locuințele puse în vânzare în Regatul Spaniei! Doar în primul trimestru al anului 2019, aceștia au cumpărat peste 16.000 de locuințe, adică un procent de 12,2% din totalul achizițiilor de locuințe din Regatul Spaniei. Britanicii, francezii și germanii sunt cumpărătorii de top în zonele de coastă, în timp ce românii și marocanii conduc achizițiile de locuințe din interiorul peninsulei.
Conform datelor de la Colegio de Registradores, în al doilea trimestru achizițiile de locuințe au crescut față de trimestrul precedent, în ciuda activității mai scăzute a cumpărătorilor britanici, care s-a situat la valori minime istorice din operațiuni, cu foarte mult sub nivelul de dinaintea crizei din 2008, când aceștia au cumpărat 37% din locuințele vândute străinilor și 20% din cele efectuate în 2014. După englezi, urmează cumpărători din Franța (7,6%), Germania (6,9%), Maroc (6,1%), România (6,1%), Belgia (5,4%), Italia (4, 9%) și China (4,5%).
În total, străinii au cumpărat 64.800 de case în ultimele douăsprezece luni și au crescut achizițiile față de trimestrul precedent, cu încă 1.000 de case. În Insulele Baleare, Insulele Canare și Comunitatea Valenciană, una din patru achiziții este efectuată de către străini.
Datele de la Colegio de Registradores confirmă faptul că europenii cumpără locuințe în Spania, în mod special, ca reședință turistică și își concentrează activitățile pe coasta mediteraneană și în insulele Canare și Baleare. Astfel, britanicii sunt lideri în achizițiile din Andaluzia, Murcia și Comunitatea Valenciană, germanii a celor din Insulele Baleare, italienii din Insulele Canare și francezii din Catalonia.
Cu toate acestea, odată cu recuperarea economică și accesul tot mai mare la creditul ipotecar, creditele către străinii care cumpără locuințe au început să se recupereze rapid, fără mari probleme, deoarece lucrează în Spania. Astfel, în ultimele doisprezece luni, portughezii sunt primii cumpărători din Galicia; românii fac achiziții în Aragon, Cantabria, Asturias, Țara Bascilor, La Rioja, Madrid și cele două Castillas, iar marocanii în Extremadura și Navarra.
Chinezii sunt pe locul doi în clasamentul cumpărătorilor de locuințe din Catalonia și Madrid. Colegio de Registradores precizează că ponderea acestor naționalități este în creștere, atâta timp cât condițiile economice și de muncă vor continua să fie pozitive și în următoarele trimestre.
Marea pondere a reședințelor turistice care se achiziționează de către străini sunt cele din comunitățile de pe coasta de est a Spaniei, insulele Baleare și Canare. Astfel, una din patru achiziții efectuate de străini este în Insulele Baleare (27,41%), Insulele Canare (27,39%) și Comunitatea Valenciană (25,57%). După acestea, urmează Murcia (20,15%), Andaluzia (13,12%) și Catalonia (12,05%), două comunități în care vânzările către străini sunt mari, dar procentajul de recuperare a creditelor nu e important, datorită activității populației locale.
În paisprezece provincii din Spania străinii sunt cumpărătorii a peste 10% din piața locuințelor din zona respectivă, cele mai multe fiind realizate în Alicante (41%), Tenerife (34,2%), Malaga (28,2%), Insulele Baleare (27,4%) și Girona (25,3) %). La polul opus, în alte cincisprezece provincii, achizițiile de locuințe de către străini reprezintă doar 2% din total.