Românii renunță la locuințele luxoase în favoarea garsonierelor şi a apartamentelor cu două camere

Numărul de locuinţe cu trei camere livrate în 2020 a scăzut faţă de 2019, după şapte ani consecutivi de creş­­tere, însă cel al gar­­so­nierelor şi al lo­cu­­inţelor cu două ca­me­re şi-a continuat avan­­sul, arată datele centralizate de ZF de pe platforma Tempo a Ins­titu­tului Naţional de Statistică. Scă­de­­rea se remarcă şi în cazul locu­in­ţe­­lor cu patru sau mai multe camere, precizează ZF.

Anul trecut, 5.913 de garsoniere au fost date în folosinţă la nivelul întregii ţări, în creştere cu 6% faţă de anul precedent, iar cele 23.051 de locuinţe cu două camere reprezintă un avans de 12% comparativ cu 2019.

Apartamentele cu trei camere, în număr de 18.276, au fost cu aproape 10% mai puţine faţă de cele din anul anterior. La locuinţele cu patru camere, scăderea este mai mică, sub 2%, iar la cele mai mari este de aproape 5% în 2020 faţă de 2019, potrivit INS.

Istoric vorbind, în România preponderent sunt achiziţionate apartamentele cu suprafeţe mici. Ţine de raportarea noastră la proprietate. Pe de o parte, avem o rată foarte mare de proprietari, pe de altă parte locuinţele sunt supra-aglomerate, cu impact direct în calitatea locuirii. Acesta este rezultatul limitării bugetului, menționează sursa citată.