România, țară gazdă la a VII-a ediție a Festivalului Multicultural din Valsequillo de Gran Canaria (Regatul Spaniei)
31 de țări din patru continente (Europa, Asia, Africa și America de Sud) și-au dat mâna într-o “HORĂ A UNIRII”, în piața La Barrera din Valsequillo de Gran Canaria, în cadrul celei de a VII-a ediții a Festivalului Multicultural organizat de către Primăria din Valsequillo, Asociațiile “El Cristo de la Barrera”, ”Interculturas en Canarias” și Prefectura din Gran Canaria (Cabildo Insular de Gran Canaria).
Asociația românilor din Insulele Canare – RUMACAN a avut onoarea anul acesta să reprezinte România în cadrul acestui eveniment, an care coincide cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, fiind prima țară europeană gazdă a festivalului. Afișul oficial a fost realizat de către Corina Gabriela Duma, Lector Universitar asociat la Facultatea de Arte decorative și Design, din cadrul Universității Naționale de Artă din București.
Deschiderea Festivalului a avut loc în jurul orei 10.00 cu parada porturilor naționale, pe strada principală din localitate. La festivitatea de deschidere au participat: Alina Elena Râmaru, Consul Onorific al României în Insulele Canare; Francisco Manuel Atta – primarul orașului Valsequillo din Gran Canaria, Victor Manuel Navarro – Consilier pe Probleme Sociale și Protecție Civilă, Natalia Ramirez – Consilier pe Probleme de Turism și Comerț, Elvira Cyetana Vaquero – Consilier pe Probleme de Educație și Cultură, Carmelo Ramirez – Consilier al Guvernului insular (Cabildo) pe Probleme de Cooperare Instituțională și Solidaritate Internațională a Guvernului din Gran Canaria.
De asemenea, au participat reprezentanți ai Corpului Consular: Juan Vicente Sánchez Araña – Consul al Republicii Chile, Pablo de Angelis – Consul al Republicii Argentina în Insulele Canare și Sergio Tadeo – Consul al Estoniei. Conform tradiției, oficialitățile au fost primite cu pâine și sare și li s-au oferit insigne cu logo-ul Centenarului. 250 de insigne de acest gen au fost distribuite participanților la eveniment și purtate pe durata întregii zile.
Vineri, în ziua precedentă evenimentului, în sala Localului Social din La Barrera, s-a organizat o expoziție de fotografie semnată de Constantin Pletosu, licențiat în jurnalism, câștigător a numeroase premii în Italia și Argentina. Alături de minunatele peisaje din Romania, vizitatorii au putut admira și o prezentare de costume naționale românești care au fost expuse prin generozitatea Danielei Goran care a venit din România special pentru acest eveniment.
Programul artistic a fost deschis de către grupul folcloric “Las Majoreres” din Gran Canaria urmat de Ansamblul “Someșu” din Rivas Vaciamadrid și de reprezentanți ai celorlalte țări participante. Dintre artiștii români s-a remarcat prezența invitatei de onoare Florica Jinga, solistă de muzică populară, venită din România, și Nicoleta Maria Goarnă, fostă membră a Ansamblului profesionist “Doina Bistriței”, câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale, rezident în insula Lanzarote.
Programul artiștilor români a avut un mare impact asupra participanților din toate țările, care au luat parte activ la horele și sârbele încinse de spectatorii români în piață. Florica Jinga, Nicoleta Goarnă și Ansamblul Someșul au colaborat între ei și cu grupul de instrumentiști al fraților Giurgiu din Republica Moldova (acordeon și nai) la realizarea unui program artistic spontan, cântând multe piese în afara celor stabilite inițial și care au încântat participanții.
În acest an au fost organizate 60 de standuri de artizanat, gastronomie, produse agricole și ONG-uri. România a fost prezentă cu 4 standuri de artizanat, gastronomie, produse alimentare specifice și de cofetărie artizanală prin firmele: “GUSTUL ROMÂNIEI” și ”LA NONA TARTA”.
De asemenea, au fost organizate activități pentru copii, precum desene pe față, figurine cu baloane colorate, origami, castele gonflabile, ateliere de sensibilizare și reflecție asupra stereotipurilor și limbajului relaționat cu migrarea și emigranții, prezentare de modă culturală africană etc.
Activitățile de solidaritate din acest an au avut ca obiectiv strângerea de medicamente pentru Venezuela, propusă de către ”Asociația Virgen de Coromoto”, colectare de dopuri de plastic pentru Ismael, un copil de patru ani cu grave probleme congenitale la amândoi ochii și care are nevoie de un transplant de cornee, propusă de ”Asociația Iraitza” și transmiterea păcii și solidarității în lume prin intermediul multiculturalității, propusă de ”Asociația Paz Petra Klein”.
În jurul orei 14.30 a fost citit manifestul acestui eveniment, iar fraza: „Porțile diversității se redeschid în La Barrera – Valsequillo! Bine ați venit, cetățeni ai lumii!” a fost rostită în toate limbile participanților de către reprezentanții fiecărei națiuni în parte, începând și sfârșind cu limba română, prin rostirea frazei de către reprezentanți ai Republicii Moldova și României.
În a doua jumătate a zilei, cei doi prezentatori ai Festivalului, Leny Gonzales (prezentatoare radio RTVE Canarias) și Higinio Quintana, au purtat straie românești oferite de către două asociații de români din peninsula iberică SALVA și ARMONIA.
Festivalul Multicultural s-a terminat în jurul orei 23.00, ultima parte a programului artistic fiind susținută de artiștii români care au ridicat tot publicul în picioare și au participat împreună la o „Horă a Unirii” multiculturală.
Sponsorii festivalului: “GUSTUL ROMANIEI”, „LA NONA TARTA” și „RENOVA”.
Evenimentul, și implicit România au fost centrul atenției atât în presa locală scrisă (Canarias7, La Provincia) și digitală (Teldeactualidad, Canariasenhora etc.), cât și radio (Tamaraceite Radio, Galdar Radio, RTVECanarias), televiziune (TVCanarias emisiunea Canarias Hoy, Este Canal, TV Gran Canaria), realizandu‑se deasemenea o conferință de presă organizată de Cabildo Gran Canaria cu participarea consilierului pe probleme de cooperare instituțională și solidaritate internațională, a primarului din Valsequillo dl. Francisco Atta, și a Consulului Onorific al României în Insulele Canare, Alina Elena Râmaru.
Fotografiile festivalului au fost realizate de către fotoreporterul Constantin Pletosu.
Țări participante la festival:
- Europa: România (țară gazdă), Germania, Austria , Elveția, Moldova, Finlanda, Franța și Spania (Insulele Canare);
- Africa: Sierra Leone, Capul Verde, Mauritania, Maroc, Senegal, Egipt, Costa de Fildeș și Guineea Ecuatorială;
- America de Sud: Cuba, Uruguay, Columbia, Venezuela, Argentina, Honduras, Ecuator, Chile, Paraguay, Bolivia și Peru;
- Asia: Japonia, Nepal, China și Filipine.
A consemnat: Adina Mihaela Lazăr (Președinte – Asociația românilor din Insulele Canare, RUMACAN)
Foto: Constantin Pletosu