România, prezentă la IBTM World Barcelona cu noi destinații turistice pentru industria evenimentelor

231

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2022, România a participat cu un stand național la târgul internațional de turism IBTM World, desfășurat la Barcelona. IBTM World este cel mai important eveniment la nivel global în domeniul turismului generat de industria evenimentelor, conferințelor, seminariilor, întrunirilor de afaceri etc. Are loc anual la Barcelona și are drept scop să impulsioneze această uriașă industrie a organizării de evenimente să livreze experiențe unice, de excepție, pentru clienții săi.

Prezența României la acest târg este constantă de mai mulți ani încoace, iar anul acesta la standul românesc s-a aflat o delegație condusă de doamna secretar de stat Tudorița Lungu (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului), din care au făcut parte și directorul general George Boruna, din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România, consilierul economic Bogdan Bădescu de la Ambasada României în Regatul Spaniei și alți înalți oficiali români. Occidentul Românesc a stat de vorbă cu doamna secretar de stat Tudorița Lungu pentru a afla mai multe detalii despre oferta României prezentată la târg și impactul acestei participări asupra turismului din România. 

Occidentul Românesc: Ce înseamnă prezența României la IBTM World Barcelona 2022, din punct de vedere al modului de prezentare?

Tudorița Lungu: Standul României de la IBTM World Barcelona are o dimensiune de 50 m², iar conceptul de participare atât pentru acest târg, cât și pentru toate manifestările expoziționale la care am fost prezenți în toamna acestui an, este „Feel Alive”. În acest sens, au fost alese imagini reprezentative, care să exprime acest sentiment. Totodată, menționez că decorul se axează preponderent pe culoarea verde, în armonie cu brandul turistic național „Explorați Grădina Carpaților”.

Occidentul Românesc: Ce agenții sau instituții participă la standul României din acest an?

Tudorița Lungu: Alături de noi sunt prezente șase asociații de profil, care reprezintă peste 400 de membri cu activitate în turism. Este vorba despre Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Asociația de Ecoturism din România, Asociația Incoming România, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova și Asociația pentru Promovarea Timișoarei. Nu în ultimul rând, menționez că pavilionul național se bucură și de participarea a două Consilii Județene, respectiv Maramureș și Constanța.

Occidentul Românesc: Ce destinații specifice din România sunt promovate? Sau ce experiențe distincte, care ar putea poziționa România în fața altor țări, sunt promovate?

Tudorița Lungu: De această dată, în perspectiva înființării și operaționalizării Organizațiilor de Management al Destinației în România, am ales să promovăm regiunile istorice ale țării noastre și oferta lor turistică. Mă refer la Țara Românească – „țara câmpiilor plate și a munților impunători”, Oltenia – „tradiții uimitoare și un peisaj mereu diferit”, Banat – „națiunile vorbesc limba prosperității”, Maramureș – „printre tradiții milenare și culori vibrante”, Transilvania – „țara marelui pământ de dincolo de pădure”, Bucovina – „între albastrul Voronețului și verdele crestelor”, Moldova – „o creație de natură generoasă și oameni buni la inimă” și Dobrogea – „pământul dintre ape”. Acestora li se adaugă și Bucureștiul, care merită un loc separat, fiind cel mai mare oraș și capitala țării noastre.

Occidentul Românesc: Ce pachete turistice pentru acest tip de turism sunt promovate?

Tudorița Lungu: Ne referim, în primul rând, la pachete de evenimente, conferințe și simpozioane, componenta turistică fiind un element suplimentar, care determină creșterea valorii acestora. Menționez că Bucureștiul este lider pe piața turismului de tip MICE din România (n.r.: turism MICE este turismul de evenimente sau, cum este denumit internațional, industria MICE, o abreviere pentru Meetings, Incentives, Conventions, Exhibitions). La București se află Centrul Expozițional Romexpo, desfășurat pe o suprafață de 100.000 mp, pe care sunt amplasate 11 pavilioane expoziționale și 6 săli de conferințe. Totodată, Centrul Internațional de Conferințe al Palatului Parlamentului are 8 săli de conferințe și 2 saloane de evenimente. Aici a fost găzduit, printre altele, summitul NATO din 2008, iar anul acesta și-a extins capacitatea pentru a putea fi organizată Conferința Plenipoțentiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. În ceea ce privește oferta de incentive (n.r.: stimulente), aceasta variază de la turismul montan la cel litoral, de la ecoturism la cultural, precum și balneo, cu accent pe SPA – segment față de care interesul a crescut considerabil în ultimii ani.

Occidentul Românesc: Ce înseamnă pentru România (la nivel de vizibilitate, notorietate) participarea (de altfel constantă în ultimii ani) la acest eveniment?

Tudorița Lungu: IBTM Barcelona este o platformă importantă, care ne permite transmiterea unui mesaj esențial, în special pentru segmentul MICE: avem infrastructura necesară, precum și rezultate de succes, care ne recomandă! Misiunea noastră aici este să ne adresăm tuturor profesioniștilor prezenți, precum și reprezentaților marilor companii, astfel încât să facem cunoscută oferta țării noastre. Subliniez că turismul de evenimente creează oportunități valoroase pentru România și ne ajută, totodată, în conturarea unei imagini pozitive pe plan extern.

Occidentul Românesc: Ce este diferit față de edițiile anterioare (referitor la participarea României)?

Tudorița Lungu: Restricțiile impuse de pandemie au determinat desfășurarea ultimelor ediții ale acestui eveniment în mediul online. Un cuvânt cheie poate fi „adaptabilitatea”, care a adus această componentă digitală, astfel încât activitățile să nu fie complet întrerupte. Însă acum, după aproape doi ani de zile, vorbim despre un moment cu totul special: organizarea IBTM World Barcelona în format fizic, așa cum se întâmpla în mod tradițional. Pot spune că avem o nouă șansă de a promova România turistică, într-o manieră care include mai multe simțiri, prin interacțiunea directă, față în față, cu profesioniștii din Spania. De altfel, această idee a stat și la baza conceptului nostru de participare – „Feel Alive”.

Occidentul Românesc: Ce oportunități aduce acest târg pentru România?

Tudorița Lungu: În general ne dorim o participare cât mai mare a expozanților români la târgurile internaționale de turism, astfel încât aceștia să promoveze destinațiile locale în rândul publicului de interes. De altfel, acesta este și motivul pentru care ne dăm silința să creăm standuri atractive, potrivite pentru fiecare tip de eveniment. Mai mult decât atât, țin să precizez că eforturile noastre pentru promovarea destinației turistice România se axează și pe alte paliere. În primul rând, ne dorim ca în viitorul an să stabilim, în acest sens, o strategie de țară, care va include și participările externe la manifestările expoziționale de profil. Suplimentar, pentru stimularea fluxului, vom pune la dispoziția agențiilor de turism o schemă de minimis. Am credința că, prin parteneriatul bine închegat cu mediul privat, vom reuși tot ce ne-am propus.

Occidentul Românesc: Care este impactul preconizat al participării la acest târg?

Tudorița Lungu: Este foarte bine cunoscut că IBTM World Barcelona se diferențiază la nivel global, fiind principalul eveniment, organizat anual, pentru industria MICE. Peste 3.000 de destinații și furnizori de calitate sunt adesea prezenți, gata să se întâlnească și să creeze o rețea cu peste 15.000 de profesioniști din industrie, din peste 100 de țări din întreaga lume. Drept urmare, prezența României aici, în Spania, are o importanță deosebită și contăm pe un impact pozitiv, care constă în creșterea segmentului de turiști străini.

Occidentul Românesc: Cum poate ajuta prezența la acest târg faptul că anul viitor Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană?

Tudorița Lungu: Așa cum am menționat, alături de noi, la IBTM World Barcelona, se află și Asociația pentru Promovarea Timișoarei. Eforturile de promovare sunt orientate chiar spre anul 2023, atunci când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. De altfel, această distincție are un aport considerabil în captarea atenției profesioniștilor prezenți la eveniment. Sunt sigură că în urma întâlnirilor B2B vor exista și oportunități de colaborare fructuoase! Mai mult, țin să adaug că Timișoara este, într-adevăr, o prioritate pentru România, iar noua sa calitate va genera avantaje substanțiale, mai ales în domeniile cultural, social și economic.

Occidentul Românesc: Ar putea fi românii din diaspora încurajați, motivați de prezența României la acest târg pentru a accesa, spre exemplu, programul Start-Up Nation Diaspora ca să înceapă acasă mici afaceri conexe acestui tip specific de turism?

Tudorița Lungu: Categoric! După cum bine știm, consecința plecării cetățenilor români din România este că, în timp, aceștia își pierd contactul cu țara noastră. Este un fenomen care ne întristează profund. Avem, totuși, datoria de a menține contactul cu ei, de a le aminti adesea că „acasă” este în România, un loc în care vor fi bine primiți oricând și unde există oportunități, create special pentru ei. Una dintre aceste oportunități este chiar pilonul diasporei din cadrul programului Start-Up Nation. Prin prezența noastră la târgurile internaționale, într-adevăr, promovăm în primul rând destinațiile locale, însă dialogul cu membrii comunității românești care ne vizitează standul nu se oprește aici. Le expunem, de fiecare dată, toate informațiile și noutățile care îi interesează, inclusiv din domeniul antreprenoriatului, astfel încât să contribuim la diminuarea acestei îndepărtări, despre care vorbeam inițial.

Occidentul Românesc: Cum a marcat standul României faptul că una din zilele de prezență la târg a fost chiar Ziua Națională?

Tudorița Lungu: De Ziua Națională a României, la Barcelona s-a purtat ie! Portul popular ne face de fiecare dată mândri, așa că am hotărât, împreună cu toți co-expozanții noștri, să ne îmbrăcăm festiv cu această ocazie. În același timp, fiecare roll-up, care prezintă imagini spectaculoase din regiunile istorice ale țării, poartă și însemnul tricolor. Roll-up-urile au fost poziționate într-un loc vizibil, pe culoarul din dreptul standului nostru. Însă surpriza cea mai mare a fost că România a avut un concurs în desfășurare la IBTM World Barcelona: am oferit un premiu, care constă într-un pachet turistic. Tragerea la sorți a fost organizată chiar de 1 decembrie și tot atunci am oferit participanților goodie bags cu materiale, dulciuri și obiecte promoționale.