România participă la Săptămâna Scurtmetrajului de la Madrid, în perioada 9-15 aprilie

Realizatorii români de scurtmetraje și creațiile lor sunt în centrul atenției cineaștilor spanioli, România fiind țară invitată de onoare la Săptămâna Scurtmetrajului din Madrid, ce se desfășoară în perioada 9-15 aprilie. Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea unei delegații românești formată din Adrian Silișteanu, regizor, director de fotografie și scenarist, și programatorii și selecționerii Oana Ghera și Massimiliano Nardulli, precum și proiecția a patru scurtmetraje românești.

Astfel, ziua de 13 aprilie este dedicată României prin două evenimente adresate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din industria cinematografică. Scurtmetrajele Megatron (regizor Marian Crișan), Scris / Nescris (regizor Adrian Silișteanu), Prima noapte (regizor Andrei Tănase) și O noapte în Tokoriki (regizor Roxana Stroe) vor fi difuzate la Cinematograful Estudio al legendarei instituții madrilene Círculo de Bellas Artes.

Sesiunea de scurtmetraje va fi urmată de o întâlnire profesională la care vor participa toți membrii delegației românești, obiectivul fiind acela de a face cunoscut profesioniștilor spanioli modul de funcționare a industriei cinematografice românești, îndeosebi producția și distribuția de scurtmetraje. Oana Ghera și Massimiliano Nardulli vor participa și la alte întâlniri dedicate programatorilor de festivaluri de scurtmetraje, în vreme ce Adrian Silișteanu va prezenta publicului cel mai recent scurtmetraj al său, Scris / Nescris, distins recent cu Premiul Gopo pentru cel mai bun documentar.

Oana Ghera este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L. Caragiale” București, secția Comunicare Audiovizuală. Scrie cronici și articole de sinteză pentru revista „Film Menu” și contribuie cu articole la alte publicații de profil. In 2014, a participat la atelierul de critică de film din cadrul Talents Sarajevo (Bosnia-Herțegovina, 2014). Oana Ghera a fost membru al juriului International Students Meeting de la Festivalul de Film de la San Sebastian (Spania, 2014) si al juriului „Emile Cantillon” la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia, 2014). Din 2014, coordonează programul de educatie cinematografică pentru liceeni „Education à l’image”, iar din 2015 este selecționer al Festivalului International de Film NexT.

Massimiliano Nardulli s-a născut la Roma în 1976. După studii în domeniul artelor, s-a specializat în cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant și programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Timishort România, din 2014, Festivalul Internațional de Film NexT România, Festival européen du film court de Brest, (Franţa), Arcipelago – Festival Internazionale di Cinema e Nuove Immagini (Italia) Biarritz Amérique Latine (Franța), Lakino (Germania) Piemonte Movie etc. A creat programe speciale și retrospective pentru numeroase festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, Short Waves, Mecal, Brussels Short Film Festival, Terre di Cinema, Off-Courts, Ares, Cinepolitica, Psarokokalo. Este membru al Academiei Franceze de Arte și Tehnici Cinematografice și al comitetului de selecție pentru Premiile César, categoria de scurtmetraje.

Adrian Silişteanu este un cineast român cu o vastă experienţă ca director de imagine. A absolvit Universitatea Media din Bucureşti, Secţia Cinematografie, în 2003. Din 2005 a lucrat ca director de imagine pentru numeroase filme româneşti, printre care Pescuit sportiv, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Domestic şi Ilegitim, realizate de Adrian Sitaru, Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete, şi Live, semnat de Vlad Păunescu. A filmat mai mult scurtmetraje, printre care Valuri, Colivia, Chefu’, Excursie, toate în regia lui Adrian Sitaru, Superman, Spiderman sau Batman şi Un alt Crăciun, în regia lui Tudor Giurgiu, şi Stopover, realizat de Ioana Uricariu. Scurtmetrajul Scris/Nescris, pe care la realizat Adrian Silișteanu, a fost întâmpinat cu multe premii la festivaluri internaționale, câștigând peste 20 de premii internaționale la competiții dedicate scurtmetrajelor și a fost desemnat cel mai bun documentar românesc al anului 2017 la precedenta gală a premiilor Gopo.

Institutul Cultural Român de la Madrid susține cinematografia românească clasică și contemporană nu doar prin festivalurile de film pe care le organizează și difuzarea filmelor românești în cât mai multe spații de pe teritoriul Spaniei, ci și prin încurajarea creării de contacte între profesioniști români și spanioli pentru a stimula proiecte de coproducție între cele două țări.