România: Inundații, trafic de coșmar, drumuri închise, zăpadă, frig și căi ferate blocate

365 [640x480]

Ploile din ultimele zile au făcut ravagii în România, mai multe zone fiind inundate, iar porturile de la Marea Neagră au fost închise. De asemenea, căderile de zăpadă au provocat închiderea mai multor drumuri naţionale din centrul ţării.

În Capitală plouă de două zile încontinuu, iar pe lângă inundaţii, au apărut şi probleme în trafic. De asemenea, trei oameni au fost grav răniţi de copacii căzuţi, iar peste 75 de maşini au fost avariate.

În zonele montane au început să cadă primii fulgi de nea care blochează circulaţia. În judeţul Harghita, traficul a fost îngreunat de cei 10 centimetri de zăpadă căzuţi pe carosabil, la fel şi în unele zone din Prahova. Judeţul cel mai grav afectat de ninsori a fost însă Braşovul, unde copacii căzuţi pe liniile de cale ferată au provocat circulaţia trenurilor timp de mai multe ore, între Braşov şi Predeal.

1 octombrie a fost cea mai rece zi înregistrată în Bucureşti în ultimii 80 de ani, a declarat meteorologul de serviciu al ANM. „Nu este nimic extraordinar în faptul că a nins la munte. Ceea ce atrage atenţia asupra acestei perioade este temperatura foarte scăzută a aerului, sub media normală”, a precizat meteorologului ANM.

Potrivit datelor ANM, statistic, ninge la Poiana Braşov pe 8 octombrie, la Timişoara pe 1 decembrie, iar la Bucureşti în 15 octombrie.

În perioada 1 – 7 octombrie, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra în intervalul 2…13 grade Celsius în cea mai mare parte a ţării. Aceste valori sunt cu 1…6 grade mai scăzute în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 6…16°C, la nivelul întregii ţări, iar temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3…9°C în majoritatea regiunilor. Cele mai scăzute valori (-6…-4°C) se vor înregistra în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.