România a fost prezentă la „Festivalul de film” desfășurat la Zaragoza

28

1 [640x480]

În cadrul Festivalului de film Zaragoza a avut loc o secţiune paralelă, în care s-au proiectat pelicule din ţara invitată în cadrul festivalului. În acest an, ţara invitată a fost România. Astfel că în data de 18, 19 şi 20 noiembrie 2014 au avut loc proiecţii de film românesc.
În 18 noiembrie a fost difuzată pelicula „Tatăl Fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu.
Deţinător al Premiului special la Festivalul de Film Internaţional Almaty „Shaken’s Stars” 2012, filmul Tatăl Fantomă este o comedie dulce-amară, tandră şi nostalgică, vorbită majoritar în limba engleză cu dialoguri incidentale în limba română.
Profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş, într-un rol deopotrivă impresionant şi inedit) îşi ia un concediu de un an şi, renunţând la un prezent lipsit de surprize, decide să îmbrăţişeze o aventură ce are strânsă legătură cu trecutul. Întors pe bătrânul continent, Robert încearcă să descâlcească misterul ce învăluie originile tatălui şi unchiului său, faimoşii fraţi Traum: Rudolf, un celebru romancier, şi Samuel, odinioară mare gangster la Chicago. În timpul călătoriei sale prin nordul României, Robert o cunoaşte pe Tania (Mihaela Sîrbu), şefa Arhivelor Bucovinei.

În 19 noiembrie a fost difuzat „Binecuvântată fii închisoare”. Filmul, bazat pe fapte reale, ne poartă în România sfârşitului anilor 1940 şi începutul anilor 1950, o Românie stalinistă unde regimul la putere începe prigoana împotriva propriului neam şi propriei credinţe. Filmul este ecranizarea scrierii cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu „Bénie sois-tu, prison”.
Regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat acest film ca o „datorie morală”, deoarece tatăl său, psihologul Nicolae Mărgineanu, a fost închis de comunişti 16 ani ca deţinut politic.

Şi nu în ultimul rând, în data de 20 noiembrie a fost difuzată „Poziţia copilului”, un film dramatic românesc din 2013 regizat de Călin Peter Netzer şi produs de Ada Solomon. Filmul a câştigat premiul Ursul de aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pe 16 februarie 2013, precum şi premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Namur pe 4 octombrie 2013.
Într-o seară de primăvară deosebit de rece, Barbu, la volanul maşinii sale, cutreieră pe străzi cu 50 km/h peste limita legală, şi doboară un copil. Copilul moare puţin după accident. Barbu riscă între trei şi cincisprezece ani de închisoare. Mama sa, Cornelia, o arhitectă din înalta societate, hotărăşte să intervină şi începe o campanie pentru salvarea fiului său letargic şi lipsit de energie.

Pentru realizarea acestui proiect au colaborat Consulatul României din Zaragoza, Institutul Cultural Român şi Asociaţia Rumanos sin Fronteras-Zaragoza. A fost o acţiune gândită ca motor de promovare a culturii româneşti în Spania, în special a filmului românesc. Toate filmele au fost subtitrate în limba spaniolă şi au putut fi apreciate de publicul spaniol, proiecţiile având loc în cadrul Centrului de Istorie Zaragoza din Plaza San Agustin 2. Ţinem să mulţumim Festivalului de Film Zaragoza pentru implicare şi colaborare.

Corespondență: Asociaţia Rumanos sin Fronteras-Zaragoza