„România a fost construită de oameni care au ales să nu stea deoparte”

37

La 100 de ani de la Marea Unire, care a dat naștere statului român așa cum îl percepem în prezent, România oferă un tablou „pestriț”, care include: un exod accentuat al populației înspre alte țări, în căutarea unei vieți mai bune (dar cu sufletul atârnat de clanța ușii părăsite de acasă), frământări politice care afectează toate aspectele vieții cetățenilor, realizări mai degrabă mărunte în domenii esențiale, incapacitatea statului de a se conecta la realitatea generată de piață și de nevoile noilor generații (de la educație la locuri de muncă), scădere demografică, dar, în același timp, și schimbări importante în conștiința oamenilor, curaj antreprenorial, exemple de administrație locală vizionară (cam puține, e drept), precum și implicare civică tot mai accentuată – iar lista exemplelor pozitive poate continua.

L-am invitat la o scurtă discuție despre „România la Centenar” pe Dan Barna, președinte al Uniunii Salvați România (USR), deputat în Parlamentul României din partea acestei foarte tinere formațiuni politice. Licențiat în Drept la Universitatea din București, Dan Barna este specializat în consultanță, instruire și formare în domeniul fondurilor europene; totodată, a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în perioada mai – septembrie 2016.
Occidentul Românesc: Ce înseamnă pentru dumneavoastră România la 100 de ani?
Dan Barna: E o Românie unde, la nivel de destine personale, se trăiește probabil cel mai bine raportat la cum s-a trăit vreodată în România. Nivelul de trai general, pentru cea mai mare parte din populație, vine ca urmare a aderării la Uniunea Europeană și este unul ce poate fi considerat acceptabil; există o pătură de populație activă, care are capacitatea și reușește să privească viitorul cu ochii deschiși, contribuind la crearea lui. Marile orașe, nu doar Bucureștiul, dar și Cluj, Sibiu, Timișoara, Iași, Constanța, sunt poli reali de dezvoltare. Sectorul care a rămas însă foarte în urmă este cel politic. România nu are o viziune de țară și o perspectivă (de niciun fel) pentru următorii ani. Fără un obiectiv care să coaguleze energiile societății, există un sentiment de exasperare și lipsă de direcție, în care se pierd cele mai multe dintre energii.

Occidentul Românesc: Care ar fi, în viziunea dvs., aspectele de care putem fi (măcar puțin) mândri la acest Centenar și care sunt cele care nu ne fac cinste și la a căror schimbare ar trebui să lucrăm?
Dan Barna: De acest Centenar putem fi mândri că, de la om la om, noi, cetățenii, am reușit să strângem vara aceasta un milion de semnături pentru campania „Fără Penali în funcții publice”, inițiativa cetățenească ce își propune să modifice Constituția României pentru a interzice persoanelor condamnate penal să mai conducă vreodată țara noastră. România Centenară s-a unit în jurul ideii „fără penali”, ceea ce este mai mult decât succesul USR – cel mai important este că reprezintă succesul societății care a transmis un mesaj foarte clar: că oamenii s-au săturat de corupție și nu mai vor politicieni care fură. Indiferent ce se va întâmpla mai departe, românii în an Centenar au transmis mesajul, clar și răspicat. În zona negativă este, după cum am spus mai sus, o clasă politică veche, coruptă și anchilozată, care a refuzat, practic, să se adapteze noilor timpuri înspre care merge societatea.

Occidentul Românesc: Secolul 1918 – 2018 nu a fost deloc blând cu România – am trecut prin diverse schimbări de regimuri și convulsii politice (și nici prezentul nu e tocmai liniștit). Acest aspect, alături de cel economic, a contribuit, fără îndoială, la dorința multor români de a-și căuta bunăstarea pe alte meleaguri. Ce ar trebui (ce ar putea?) să facă România, ca stat, pentru a schimba această tendință tot mai accentuată de plecare?

Dan Barna: România trebuie să înceapă să transmită din nou încredere cetățenilor săi. Românii au nevoie de motive să rămână și cel mai important dintre aceste motive este încrederea în țara lor. Încrederea că pot să își construiască o afacere și să o crească într-un mediu stabil, într-un cadru legislativ clar, care oferă oportunități și asigurări antreprenorului; încrederea că pot să se stabilească și să își întemeieze o familie căreia statul îi oferă șansa la educație, sănătate, stabilitate; încrederea că pot să își exprime părerile și opiniile pașnic fără să fie agresați și gazați nejustificat. Acum 29 de ani, românii au ales să aibă încredere și să lupte pentru statul lor. Din păcate însă, an cu an, guvernare cu guvernare, tot ce le-a fost livrat românilor a fost dezamăgire, neîncredere, dispreț. România trebuie reconstruită, iar prima cărămidă în această fundație este acceptarea faptului că politica e despre noi toți și, dacă nu ne implicăm direct și asumat, nu există magie care să înlocuiască lipsa noastră de implicare.

Occidentul Românesc: Sărbătorim Centenarul împrăștiați prin toate colțurile Europei (și nu numai). Cum credeți că percep tinerele generații această stare de fapt, cum le va afecta?
Dan Barna: Frumusețea tinereții constă în capacitatea ei de a fi mereu încrezătoare și optimistă. Tinerele generații au energie pentru viitor, dar nu au, în cea mai mare parte, povara erorilor și suferințelor tranziției. Vorba pe care o spun bătrânii „înainte era mai bine” nu vine din vreo amintire obiectivă, ci din faptul uman că „binele” fiecăruia dintre noi se suprapune peste perioada de tinerețe. Prin urmare, eu sunt foarte optimist că, în măsura în care vom reuși să schimbăm lucrurile în politica din România, tinerele generații se vor implica activ în a împinge țara noastră spre acel viitor digital cu roboți și mașini fără șofer, care va veni oricum peste noi. Depinde de noi toți să fim pregătiți și tinerii noștri sunt, de fapt, speranța firească, oriunde s-ar afla ei în Europa.

Occidentul Românesc: Ce vă doriți pentru România următorului secol?

Dan Barna: Pentru România următorului secol îmi doresc un proiect de țară ce trebuie să fie centrat pe educație. Dacă nu facem lucrul acesta, vom fi peste 10-20 de ani fix în același loc în care suntem azi și unde suntem de 20 de ani. Am citit un studiu fascinant despre reprofesionalizarea României, în care se făcea o analiză foarte bună a sistemului de educație din România de la Cuza până în 2012-2013. Se vedea că evoluția României, economică, socială și culturală, a depins întotdeauna de cum fusese sistemul de educație cu 20 de ani înainte. Performanța aceea incredibilă dintre cele două războaie mondiale s-a datorat faptului că, brusc, în societate au fost foarte mulți economiști, scriitori, ingineri, arhitecți, toți foarte buni. Iar asta s-a întâmplat pentru că în jurul anului 1900 Spiru Haret a făcut reformele învățământului în România și copiii care în acea perioadă aveau 10-12 ani erau exact clasa de mijloc interbelică, care ne-a dezvoltat ca țară. Dacă nu alocăm 10-15% din PIB pe educație, pe bune, cum au făcut și finlandezii, și toate țările care s-au ridicat, vom fi mereu în aceeași secvență: cum dăm celor defavorizați mai multe resurse, cum mărim salarii fără să fim competitivi – aceeași problemă socială fără perspectivă. De fapt, ce este frustrant acum în România este lipsa unei perspective – iar asta îmi doresc eu pentru România, perspectiva că putem să ne facem bine.

Occidentul Românesc: Un mesaj pentru românii de pretutindeni care, la 1 Decembrie, se vor gândi, măcar pentru o clipă, la semnificația istorică a acestei zile.

Dan Barna: La scara istoriei, puțini oameni au norocul să trăiască momente definitorii pentru istoria neamului lor. Noi suntem norocoșii care trăiesc în aceste zile 100 de ani de Românie. Nu e puțin lucru. Avem acum, în 2018, o istorie de 100 de ani cu care ne putem mândri și avem tot acum, la fel de mult ca atunci, o nevoie uriașă de implicare pentru a crea o clasă politică nouă, care să ne reașeze pe drumul european de normalitate și decență. România a fost construită de oameni care au ales să nu stea deoparte. România are nevoie acum de implicarea noastră, de efortul nostru comun pentru a avea o țară europeană și unită.

Acesta este, de fapt, mesajul meu: nu mai stați deoparte. Veniți în USR!

A consemnat: Camelia Jula

Fotografii: arhiva personală Dan Barna