Români cu care ne mândrim

175

Mulți dintre emigranții români din Europa oscilează permanent între a rămâne în străinătate sau a se întoarce în țară. Tânărul scriitor bistrițean Sorin Bălășcău, de profesie inginer zootehnist, și-a vizitat rudele din Spania într-o vacanță de vară și de atunci au trecut niște ani… „Mă simt foarte bine pe meleagurile lui Don Quijote de la Mancha, iar ca nivel al integrării nu văd nicio diferență între mine și localnici. Începând cu serviciul, continuând cu biserica, școala copiilor și terminând cu vecinii spanioli. Pot spune că nu avem suficient timp să răspundem la invitații și să participam la toate evenimentele sociale la care am dori. Bucuria de-a te putea plimba în siguranță în locuri curate și speranța profundă că, într-o societate sănătoasă și în condiții normale, problemele vieții de zi cu zi își pot găsi o rezolvare decentă într-un timp relativ scurt, poate fi una din realizări. Iar principalul motiv al venirii aici, copiii, sunt un motiv real de satisfacție.”


Dorul de casă, de locurile natale, respectul față de bunici și părinți, dorința de-a păstra tradițiile, obiceiurile și limba română, de-a nu-și uita originile, l-au determinat pe Sorin Bălășcău să înființeze o asociație cu ajutorul căreia să micșoreze distanța dintre cei peste două mii de români din zonă. Să fie mai uniți. Împreună cu: Oliver Călin Panti, Mirela Florentina Funar, Felicia Bălășcău, Cristina Anișoara Funar și Cristina Ancuța Gălățan, tineri români stabiliți în Quintenar de la Orden, Provincia Toledo din comunitatea autonomă Castilia-La Mancha, Sorin a creeat Asociația Culturală Româno-Spaniolă „Gente”.


O organizație care și-a propus printre multe alte obiective să transmită mai departe tradițiile și obiceiurile românești, să păstreze cu sfințenie limba română, iar prin activitățile culturale, sportive și educative să contribuie la integrarea românilor în societatea spaniolă. Prima activitate a asociației s-a desfășurat pe data de 24 iulie 2011, ocazie cu care a fost prezentată asociația într-un cadru festiv și s-a organizat o expoziţie de costume populare, artizanat şi pictură din România. Violeta Vartic, președinta Asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca, cea care prin experiența și valoarea sa face parte dintre românii care au știut să sfințească locul, a prezentat asociația și pe cei care fac parte din conducerea acesteia numerosului public și autorităților locale.

Printre invitați, s-a remarcat prezența primarul din Quintanar de la Orden-Carlos Alberto Madero Maqueda, consilierul-Luis Ivan Fernández Roldan, șeful Poliţiei-Miguel Ángel, primarul din El Toboso-Marciago Ortega Molina, consilierul pentru cultură-M° del Pilar Arinero Gomez, primarul din Villanueva-Ricardo Santiago Diaz și consilierul pentru cultură-Piedad Gallego Morata. Oaspeții au fost întâmpinați după tradiția românească, cu pâine și sare de copii români îmbrăcați în costume populare, moment emoționant și extrem de bine primit de către invitați.

Au mai fost prezenți la eveniment, Ángel Luis Mota-Director de presă la Filmoteca Națională din Madrid, Luis Añover-Revista Ecos, Arturo Rojo-Televisión CLM, Antonio Zaragoza Jiménez-Dia și ABC Toledo, Vicente-TeleToledo, preotul bisericii ortodoxe din Tarancón și mulți alți invitați de seamă. Autoritățile prezente au mulțumit organizatorilor pentru realizarea evenimentului și au ținut să sublinieze faptul că românii din zonă s-au integrat cu bine în societatea spaniolă și sunt considerați printre cei mai buni vecini. Au admirat cu mult interes expoziția de costume populare autentice prezente din toate zonele României. De asemenea, au fost extrem de apreciate lucrările talentatei pictorițe, Camelia Precupaș, profesor de pictură în cadrul primăriei din localitate.

S-au schimbat păreri, s-au făcut prezentări unii altora iar la final, spanioli și români au avut ocazia să guste produse culinare românești, să ciocnească împreună un pahar de țuică de Bistrița și vin din podgoriile românești. Expoziția de costume populare, artizanat şi pictură, prezentarea noii organizații, a fost o dovadă reală de prietenie, armonie socială și cunoaștere culturală, eveniment realizat cu mult profesionalism și responsabilitate de către toți membrii Asociației Culturale Româno-Spaniolă „Gente” din Quintanar de la Orden. Români printre români de succes, într-o țară de adopție care le-a oferit „…, bucuria de-a te putea plimba în siguranță în locuri curate, speranța profundă că, într-o societate sănătoasă și în condiții normale, problemele vieții de zi cu zi își pot găsi o rezolvare decentă într-un timp relativ scurt…”

Redacția