Români condamnați în Anglia pentru furt de tablă de pe biserici

Patru români care au furat tabla de plumb de pe acoperișurile mai multor biserici din Anglia au fost condamnați la închisoare, primind pedepse de până la 6 ani și jumătate, informează BBC, citat de Digi24.ro.

Paul Buică, Constantin Moțescu, Laurențiu Sucea și Mihai Birtu au jefuit peste 20 de biserici de pe teritoriul Marii Britanii între 2018 și 2020. Daunele cumulate produse lăcașelor de cult în urma jafurilor depășesc 2 milioane de lire sterline.

Procurorul Michael Cranmer-Brown a declarat în instanță că unele dintre bisericile atacate erau „clădiri istorice protejate, vechi de sute de ani”.

Judecătorul Sjölin Knight a descris gruparea ca fiind „sofisticată, insistentă și organizată”. „Acele pagube sunt ale parohiilor, iar congregațiile mici suportă cu greu costurile”.

„Aceste fapte sunt foarte grave, nu din cauza plumbului furat, ci datorită naturii clădirilor atacate”, a spus judecătorul Knight.

Toți cei patru acuzați au recunoscut că sunt vinovați de infracțiuni în cadrul unei audieri preliminare.

Motescu și Sucea au primit câte 6 ani și șase luni de închisoare, Buica a primit 6 ani de închisoare, iar Birtu a fost încarcerat pentru 3 ani și 7 luni.

Foto: britainandbritishness.com/