RINOCERII, de Eugène Ionesco, regia Robert Wilson, eveniment teatral unic în România

Logo_Craiova [640x480]

Cel mai important proiect teatral derulat în ultimii ani în România, ˝RINOCERII˝, de Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson, intră în linie dreaptă. Considerat a fi unul dintre giganţii teatrului mondial, regizorul american Robert Wilson montează la Teatrul Naţional ˝Marin Sorescu˝ din Craiova capodopera dramaturgiei ionesciene, ˝Rinocerii˝.
Este pentru prima oară când Robert Wilson montează un spectacol în România, însă a mai fost prezent de câteva ori cu producţiile sale, chiar la Craiova unde i s-au jucat două spectacole în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare: ˝Femeia mării˝, de H. Ibsen, în 2008 şi ˝Sonetele lui Shakespeare˝, prezentat de ˝Berliner Ensemble˝, în 2012. În 2010, regizorul american a susţinut la teatrul craiovean conferinţa ˝Have I been here before?˝, cu ocazia prezentării filmului spectacolului său ˝Hamlet – Un monolog˝, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea sa.

Premiera mondială a piesei ˝Rinocerii˝ a avut loc la Düsseldorf, pe 6 noiembrie 1959, textul fiind tipărit în acelaşi an la Editura Gallimard. De atunci, piesa a fost jucată în sute de reprezentaţii, pe toate scenele lumii.
Din distribuţia spectacolului fac parte 23 de actori ai Naţionalului craiovean, îndrumaţi de Robert Wilson şi echipa sa de colaboratori sosiţi din şapte ţări ale lumii, cu care lucrează de obicei pentru spectacolele sale apreciate pe scenele internaţionale: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franţa), co-regizorii Tilman Hecker (Germania) şi Charles Chemin (Franţa), light-designerii A.J. Weissbard (Italia) şi John Torres (Canada), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) şi compozitorul Adam Lenz (SUA). Acestora li se vor adăuga din România regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) şi Adriana Dinulescu (asistent costume).

Primele trei reprezentaţii vor avea loc pe 2 iulie (premiera), 3 şi 4 iulie 2014. În perioada 29, 30 iunie, 1 iulie vor avea loc trei avanpremiere ale spectacolului, iar din toamnă spectacolul se reia pe scena craioveană în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, prin trei serii a câte trei reprezentaţii. ˝Rinocerii˝ lui Ionesco/Wilson este deja invitat să participe la turnee şi festivaluri în Norvegia, Anglia, Polonia, Ungaria – primele ţări în care spectacolul va fi jucat în 2015.
Ne face o deosebită plăcere să ştim că i-am putea face părtaşi, la acest spectacol-eveniment, pe românii împrăştiaţi în lume. Celor care doresc să vadă pe viu viziunea lui Robert Wilson a ʺRinocerilorʺ lui Eugène Ionesco, în interpretarea actorilor craioveni, le recomandăm să acceseze www.tncms.ro şi www.facebook.com/RobertWilsonlaCraiova, iar celor care vor să afle mai multe despre Robert Wilson, http://www.robertwilson.com

Biletele pot fi procurate de la agenţia teatrală sau online, accesând http://www.tncms.ro sau www.eventim.ro.
Preţurile biletelor sunt următoarele:
. Avanpremiere 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie – 50 lei orice categorie (preţ promoţional);
. PREMIERA – 2 iulie:
o 100 lei – categoria I
o 80 lei – categoria II
o 60 lei – categoria III
. Reprezentaţii 3-4 iulie:
o 80 lei – categoria I
o 60 lei – categoria II
o 50 lei – categoria III
o 40 lei – pensionari, elevi, studenţi.
Contact media:
___________________________
Silvia PAVEL
Specialist PR
silvia.pavel@ymail.com