Remember: Alejandro Villalante – Un spaniol mai român decât mulți români

alejandro-640x4801

FOTO: Alejandro Villalante – Madrid, noiembrie 2012

Alejandro Villalante s-a stins din viață sâmbătă, 18 aprilie 2015, în timpul unei intervenții pe cord… Dumnezeu să-L odihnească!

R E M E M B E R

Alejandro Villalante… Un spaniol la vârsta a treia cu dor de România și cu sufletul legat pentru totdeauna de această țară care nu-i a lui. O țară care l-a adoptat pentru o vreme și care pentru el a rămas cea de a doua patrie de care încă se simte atât de legat.

Mi-am privit de foarte multe ori interlocutorul în timpul interviului și mă gândeam câtă diferență există între sentimentele reale de dragoste și respect pentru România ale lui Alejandro și nepăsarea celor care au condus țara și au prăduit-o fără milă bătându-și joc de poporul român pe care l-au adus în pragul sărăciei și al disperării.

M-am întrebat câtă istorie despre România a învățat Alejandro în acel an pregătitor pentru limba română din 1964 pentru că știe cu exactitate cine a fost Ștefan Cel Mare și când a domnit, cine a fost Mihai Eminescu sau Liviu Rebreanu… Își aduce aminte perfect anii în care s-au născut și cele mai importante opere ale lor. (Mă întreb câți dintre absolvenții de liceu din România – promoția 2012, știu cine a fost Eminescu sau Cioran?)

Povestește cu multă nostalgie despre Transfăgărășan și Brașov, despre Breaza și Comarnic. Nu a uitat nimic și pe nimeni. Amintirile îi sunt mai vii ca niciodată. Și nu mai are acei 20 și… de ani. Dar mintea îi este clară și sănătoasă iar sufletul tânăr și cu mult dor de România. Și nu e unul dintre românii stabiliți în străinătate. Nici unul autentic de acasă. E spaniol. Un străin. Dar un străin supărat și revoltat pentru că din România sufletului său nu a mai rămas astăzi decât ruine și dezamăgiri. Amintirile tinereții sale însă, vor rămâne la fel de frumoase până în ultima clipă…”.

Fragment dintr-un interviu acordat în exclusivitate publicației Occidentul Românesc de Alejandro Villalante – Un spaniol mai român decât mulți români, în luna noiembrie 2012.

Interviul integral se poate citi aici:

http://occidentul-romanesc.com/spania-si-romania-sunt-sufletul-meu/