Promisiuni politice sau „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”

188

În timp ce zgomotul clopotelor electorale începe să răsune în țara noastră, suntem din nou, din depărtări, martorii unei serii aparent fără sfârșit de promisiuni politice. Cu fiecare ciclu electoral discursurile politicienilor devin mai interesante, promisiunile mai mari, iar așteptările… cresc într-un ritm alarmant. Dar în spatele acestor cuvinte mărețe se ascunde o realitate mai puțin impresionantă.

Petre Ispirescu a lăsat în urmă nu doar basme minunate, ci și o poveste emblematică, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, care pare să aibă o relevanță puternică și astăzi. În această poveste, o promisiune imposibilă este făcută știindu-se că nu poate fi îndeplinită. Această idee aruncă o lumină dureroasă asupra politicii noastre contemporane, unde promisiunile fără acoperire sunt unelte comune în arsenalul electoral.

Într-o realitate în care primarii își umflă piepturile cu promisiuni de infrastructură și servicii publice fără să ofere o explicație reală a modului în care vor face aceste miracole, și politicienii de la nivel național se alătură dansului, vom încerca să navigăm printr-un labirint al iluziilor politice. Promisiunile, de la eliminarea corupției până la transformarea României într-o utopie modernă par să fie la ordinea zilei, dar unde este fundamentul concret?

În acest an electoral avem o oportunitate și o responsabilitate de a cere mai mult de la cei care doresc să ne reprezinte. Este momentul să punem sub lupă fiecare promisiune, să le cerem politicienilor noștri să fie transparenți și responsabili în fața noastră. Promisiunile fără acoperire ar trebui să fie o relicvă a trecutului, nu un mod de operare al politicii noastre contemporane.

Astăzi, revenind la povestea lui Ispirescu, în care promisiunile lipsite de substanță sunt ca un farmec fals risipit în lumina dimineții, trebuie să cerem mai mult. Să cerem o politică bazată pe fapte și responsabilitate, nu pe iluzii și promisiuni goale. Este momentul ca noi, cetățenii, să fim gardienii realității în fața unui val constant de promisiuni politice. Alegerea este a noastră: să fim păcăliți din nou de iluzii, sau să cerem schimbare și responsabilitate.

(Wikipedia: Petre Ispirescu (1830-1887) – Editor, folclorist, povestitor român. Cunoscut pentru repovestirea basmelor populare românești. Autodidact, fără școală formală, a devenit tipograf calificat în 1848. Opere celebre: „Aleodor”, „Ileana Simziana”, „Prâslea cel voinic și merele de aur”. A contribuit la promovarea tradițiilor folclorice românești.)

Autor: Kasandra Kalmann Năsăudean
Editorial publicat în Occidentul Românesc, ediția lunii mai 2024.

Nota Redacției:
Kasandra a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat românilor din Peninsula Iberică și din Occident, publicație de limba română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online de 14 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor al volumului bilingv Destine distruse de comuniști, coautor la volumul The Mists of Time și în documentare dramatice privind istoria comunismului, alături de Michael Harrison Cronkite manager de proiect.